M/S Helge.

Fotograf: Bo Randstedt/Thunbolagen

Kategori: Haveri

Lastfartyg i kollision utanför Danmark

Erik Thun AB:s M/S Helge kolliderade under fredagsmorgonen med ett annat lastfartyg på danskt vatten. Ingen människa har skadats.

De två lastfartygen, varav det ena är Erik Thun AB:s Helge som har holländsk flagg, och ett större Bahamasregistrerat lastfartyg, kolliderade enligt danska medier i Nordsjön 20 sjömil väster om Ringkøbing tidigt på fredagsmorgonen.

Den danska sjöräddningen kunde med helikopter rädda de sju i besättningen från Helge, som skadades i kollisionen och tar in vatten.

Samtliga välbehållna

– Vi har plockat upp sju personer från Helge med våra helikoptrar, och de är nu på väg till Esbjerg, sa vakthavande befäl vid sjutiden på fredagsmorgonen till danska TV2.

Erik Thun AB:s vd Johan Källsson säger till Sjöfartstidningen att samtliga i besättningen är välbehållna. Enligt danska TV2 har fartygets kapten skickats till sjukhus med skärsår från krossat glas, men det ska inte vara några allvarligare skador.

”Fartyget sjunker”

Såväl civila fartyg, samt fartyg från danska och norska försvaret och två räddningshelikoptrar har bistått i räddningsarbetet, som nu är avslutat. På grund av höga vågor finns enligt danska TV2 inte någon möjlighet att rädda lastfartyget Helge i land, och det sjunker därför.

MF Shipping Group som har management för fartyget uppger dock i en pressinformation på fredagseftermiddagen att de bevakar vad som händer med Helge med hjälp av ett fartyg från den danska kustbevakningen som finns på plats. En bogserbåt förväntas också anlända till platsen inom kort, följt av ett team av bärgare som har kontrakterats och ska göra en första bedömning av fartygets status.