Lars Hallgren vill ha Kungsholm till Göteborg

Entreprenören Lars Hallgren vill ha Amerikalinjens gamla Kungsholm till Göteborg. – Jag tror att det finns en politisk majoritet och vilja att få hit henne, säger Lars Hallgren som just nu jobbar hårt med sitt projekt att få hit fartyget som nu heter Mona Lisa och seglar kryssningar för ett grekiskt bolag.– Jag hoppas att Kungsholm kan komma till Göteborg 2010, för hennes certifikat går ut i oktober 2010. Det innebär att jag har ett år på mig innan jag måste göra en ordentlig betalning.Fartyget byggdes 1966 i Clydebank och har två niocylindriga huvudmaskiner från Götaverken som fortfarande idag klarar att ge fartyget en fart av 21 knop. Stora delar av originalinredningen är bevarad och där finns snickerier i ädelträ som man inte ser på nybyggen i dag. Lars Hallgren har en bakgrund i flottan men har även erfarenhet som hotellägare.– För att få ekonomisk bärkraft i det här måste man göra det till ett event-hotell. För det krävs att det finns tillgång till parkeringar och gärna lokaler där företag kan ha roadshows, sådana som inte är så stort att de behöver Svenska Mässan.Fartygets restauranger och biolokaler klarar att ta emot besökarna men för parkeringarna krävs rätt läge.– Vad jag realistiskt tittar på är Bananpiren i Frihamnen, där finns utrymme för parkeringar och där finns lagerutrymmen på kajen. Där är det också tillräckligt djupt.Entreprenörer med stor drivkraft finns alltså i projektet och han tror på den politiska viljan, återstår finansieringen.– Jag tror att det blir en total investering på omkring 150 miljoner kronor, och är det något jag inte känner mig orolig över i det här projektet så är det finansieringen. Jag har kontakt men en kapitalstark person, och det är inte J. Christer Ericsson, som kan tänka sig att köpa fartyget bara för att segla henne de fyra månader vi räknar med att det finns kvar på certifikaten när vi kan ta över henne.