Göran Söderdahl tf vd Lakeway Link och Måns Frostell, vd för Södertälje hamn, klippte bandet under invigningen av Lakeway Links linje mellan Södertälje och Gdynia under onsdagen.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: RoRo

Lakeway Link invigde nya linjen

Nu är Lakeway Links nya rorolinje mellan Södertälje och Gdynia i Polen officiellt invigd. Nyligen klipptes bandet under en ceremoni i Södertälje. Se filmen från Sjöfartstidningens besök ombord.
Det var den 21 maj som Lakeway Link startade trafiken mellan Södertälje och Gdynia med rorofartyget Lakeway Express. Sedan dess har fartyget seglat på linjen med tre avgångar i veckan åt vardera håll. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]från Sjöfartstidningens besök ombord.”} /–>

Det var den 21 maj som Lakeway Link startade trafiken mellan Södertälje och Gdynia med rorofartyget Lakeway Express. Sedan dess har fartyget seglat på linjen med tre avgångar i veckan åt vardera håll. 

Höll invigning

Under onsdagen den 12 juni arrangerade rederiet en invigning av den nya linjen i Södertälje för specialinbjudna gäster tillsammans med Södertälje hamn.

Lakeway Links tf vd Göran Söderdahl klippte det röda bandet tillsammans med Måns Frostell, vd för Södertälje hamn.

– Det är med stolthet och glädje vi står här idag, det här är en historisk dag för oss. Vi är ett helt nytt rederi, vi har fått fram ett eget fartyg och det är en fantastisk milstolpe. Vi binder ihop Sverige och Polen med en helt ny lösning, sa Göran Söderdahl under sitt tal.

– Vi ska verka för en överflyttning av gods från land till sjö. Istället för att dra allt på väg så drar vi godset på sjö. Från vår hamn finns 50 procent av Sveriges befolkning inom 30 mil. Det är en dagsetapp, sa Måns Frostell under sitt tal.

  • Göran Söderdahl tf vd Lakeway Link till vänster, Måns Frostell, vd för Södertälje hamn i mitten och Johan Praetorius, Commercial Manager på Lakeway Link till höger. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Gästerna under invigningen i Södertälje. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Lakeway Express i Södertälje hamn. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Stefan Björk, ägare av Greencarrier Group, var en av gästerna. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Per Skoglund, befälhavare på Lakeway Express. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Göran Söderdahl och Måns Frostell klipper bandet. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Seglar med svensk flagg

Lakeway Link bildades förra året av Wallenius och Greencarrier. Rederiet har satsat på svensk flagg för fartyget Lakeway Express med hemmahamn Västerås.

– Vi är stolta över att ha svenskt seniorbefäl ombord. Det är inte så vanligt med svensk flagg idag, men det är precis vad våra ägare har önskat, sa Göran Söderdahl under talet. 

Fartyget har kapacitet för 1.625 filmeter last eller ungefär 108 trailers och är fullt utrustad för att kunna hantera trailers, projektlaster och mafi-transporter. Resan mellan Gdynia och Södertälje tar 22 timmar.

När renoveringen av slussarna i Södertälje blir färdig 2026 planerar rederiet att utöka trafiken till att även omfatta Västerås. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]