Vänerns vattennivå är ovanligt låg för årstiden och drabbar sjöfarten, här arkivbild på Tidan med timmer på Trollhätte kanal.

Fotograf: Marianne Ovesen

Kategori: Inlandssjöfart

Lågt vattenstånd oroar Vänersjöfarten

Ett för årstiden ovanligt lågt vattenstånd i Vänern oroar just nu sjöfarten. Fartygen tvingas minska sina laster för att kunna trafikera sjön.
Vattennivån i Vänern ligger just nu omkring 40 centimeter under det normala för oktober månad. Det rapporterar bland annat Sveriges Radios lokala kanal P4 Väst.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]för att kunna trafikera sjön.”} /–>

Vattennivån i Vänern ligger just nu omkring 40 centimeter under det normala för oktober månad. Det rapporterar bland annat Sveriges Radios lokala kanal P4 Väst.

Under onsdagsmorgonen angav SMHI vattennivån till 44,24 meter, vilket är 14 centimeter över referensytan på sjökortet och 38 centimeter under det normala för oktober. 

Thun tvingas lasta mindre

Problemet med låga vattennivåer i Vänern drabbar sjöfarten och bland annat Erik Thun AB och deras torrlastare.

– Den direkta konsekvensen blir att vi tappar intag per båt, mellan 300 till 400 ton som innebär mellan 10 till 15 procent. Vi får sätta in ett fartyg extra för att kunna lyfta ut den lasten och det påverkar både oss och kunderna ekonomiskt. Det påverkar hamnarna på ett dåligt sätt och miljön eftersom vi får använda fler fartyg för samma last, säger Johan Gustafson, befraktare på Erik Thun Group till P4 Väst.

Nu är förhoppningen inför vintern att det blir en regning höst.

– Blir det en kall vinter binder kylan upp vattnet och då blir det ytterligare en negativ trend som spär på detta så vår förhoppning nu är att det regnar innan det blir vinter, säger Johan Gustafson till radiokanalen.

Ett komplext system

Flera faktorer förutom mängden nederbörd påverkar vattenståndet i Vänern. Det handlar bland annat om avdunstning, vindar och avtappning. Vattnet i sjön rinner via Göta älv genom Göteborg och ut i Kattegatt. Nivån styrs av Vattenfalls vattenkraftverk i Trollhättan.

– När vi ska producera mer el tappar vi av mer vatten. Vi har haft en lägre avtappning under året för att spara på vattnet i Vänern. Trots det har vattennivån sjunkit. Det har varit en otroligt torr sommar och tillrinningen har varit väldigt liten, sa Magnus Carlson på Vattenfall Vattenkraft AB till tidningen TTELA tidigare under hösten.

Måste göra avtappningar

Dessutom styrs avtappningen av att Göteborg tar sitt dricksvatten från Göta älv, vilket gör att Vattenfall behöver göra en minsta avtappning enligt den gällande vattendomen som styr hur mycket vatten som Vattenfall får tappa av.

– Om flödet blir för litet kan havet trycka upp saltvatten i älven. Det är inskrivet i vattendomen och är inget vi kan strunta i, säger Magnus Carlsson till tidningen.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]