Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Torrlast

”Läget stabilt och dykare ska laga revan”

Dykare jobbar idag torsdag med att försöka laga den stora reva som slets upp på fartyget Nossan när det gick på grund på Göta älv under onsdagen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ick på grund på Göta älv under onsdagen.

– Läget är stabilt nu och fartyget ligger förtöjt vid Stallbackabron i Trollhättan, berättar Peter Grönros, inre befäl på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF).

– Dykare är nere och försöker laga den stora reva som slets upp vid grundstötningen.

Det var strax innan klockan 13 på onsdagen som torrlastaren Nossan fick blackout och förlorade manöverförmågan på Göta älv nära Stallbackabron i Trollhättan. Hon gick på grund och ett hål på 4×1 meter slets upp på det 88 meter långa fartyget som vid tillfället var fullastat med timmer och var på väg norröver mot Gruvön i norra Vänern.

Inget läckage

Fartyget tog in stora mängder vatten och ett tag befarades att hon skulle sjunka och att olja dessutom skulle läcka ut, något som dessbättre inte har skett hittills.

– Det är vi väldigt glada för. Men vi ligger kvar med båtar och har länsar redo om det skulle visa sig att olja läcker ut, säger Peter Grönros på NÄRF.

Räddningstjänsten, Sjöfartsverket och Kustbevakningen deltog i räddningsarbetet som i första hand fokuserade på att få besättningen i säkerhet och förhindra miljöskador.

Lagning på gång

Dykarna hoppas kunna laga revan under torsdagen.

– Enligt ägarna (Thunbolagen, reds. namn.) så hoppas de ha lagat skrovet i eftermiddag, tillräckligt för att kunna pumpa ut vattnet, menar Peter Grönros.

Direkt efter olyckan stoppades all trafik längs Trollhättekanal av Sjöfartsverket.

– Vi bedömde att det skulle kunna förvärra läget för fartyget och utsätta de som arbetar ombord och i vattnet för onödiga risker om fartyg skulle köra förbi, berättar Tobias Fält på Sjöfartsverkets pressavdelning.

Enligt honom har detta påverkat tre fartyg som för tillfället ligger stilla och väntar på besked. Sjöfartsverket kommer ompröva beslutet löpande under hela dagen beroende på hur lagningen av skrovet går.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]