Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri

Låg risk för oljeutsläpp

Kustbevakningen bedömer att det är låg risk för ett oljeutsläpp från lastfartyget Bonita, som i morse gick på grund i Vänern.

Det drygt 65 meter långa lastfartyget Bonita, som på söndagsmorgonen gick på grund vid Stenskär norr om Kållandsö i Vänern, är enligt kustbevakningen lastat med foder.

Förundersökning inleds

Kustbevakningen, som inte nämner haveristen vid namn, uppger att ingen person ska ha skadats i samband med grundstötningen och att risken för ett oljeutsläpp för tillfället bedöms som låg. Vidare uppger myndigheten att en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik har inletts och att det ännu är oklart vad som har orsakat olyckan.

Kustbevakningens miljöskyddsfartyg KBV 051 finns på plats vid haveristen tillsammans med en inspektör från Transportstyrelsen.

Skrovet ska inspekteras

– Den samlade bedömningen just nu är att haveristen står hårt på grund. Vi har ett bra samarbete med både Transportstyrelsen, Sjöfartsverket, Länsstyrelsen och kommunen, säger räddningsledare Mattias Heneborn i ett pressmeddelande.

Dykare från Kustbevakningen ska inspektera skrovet. All information om eventuella skador och hur fartyget står på grund är viktig inför det kommande bärgningsarbetet, uppger Kustbevakningen. Beslut om hur och när en bärgning får ske fattas av Transportstyrelsens fartygsinspektör tillsammans med Kustbevakningen.