Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Arbetsmarknad | Ekonomi | Politik

KBV drar tillbaka varslet

Regeringen har meddelat att Kustbevakningen får mer pengar i höstens budgetproposition. Därmed säkras jobben för de 125 uppsägningshotade.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] 125 uppsägningshotade.

Regeringen ger Kustbevakningen ytterligare 20 miljoner kronor för 2015 och 123 miljoner kronor för 2016. Det ökade anslaget täcker kostnaderna för de 125 anställda som varslades tidigare i år. Anslaget räcker också till driftkostnaderna för de sju kuststationer – Örnsköldsvik, Hudiksvall, Vaxholm, Gryt, Simrishamn, Höllviken och Skärhamn – som Kustbevakningen tidigare meddelat var nedläggningshotade samt säkrar närvaron till sjöss.

Glad generaldirektör

Efter regeringens besked är Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin mycket nöjd, både för verksamhetens och medarbetarnas del.

– Det här innebär att varslet kan dras tillbaka när budgetpropositionen lagts i höst. Personalen är väldigt glad och lättad, förstås, säger hon till Sjöfartstidningen.

Judith Melin har än så länge bara fått uppgiften om anslagsökningen från tjänstemannahåll på regeringskansliet, det faktiska beslutet tas inte förrän propositionen är tagen. Därför kan varslen inte dras tillbaka redan idag.

– Vi vet heller inte hur det ser ut långsiktigt, utan får än så länge nöja oss med att vi får en anslagshöjning för 2015 och 2016, konstaterar Judith Melin.

Höga utgifter

Kustbevakningen har brottats med dålig ekonomi i flera år och flaggade för behovet av ökade anslag redan 2009. I det budgetunderlag myndigheten skickade till regeringen i februari i år fanns skarp kritik mot att regeringen bland annat lagt fler uppgifter på Kustbevakningen utan att anslagen höjts. Tvärtom har medel tagits från Kustbevakningen och överförts till andra myndigheter.

Dock beror underskottet i verksamheten inte enbart på fler arbetsuppgifter, utan också på att Kustbevakningen under de sista åren köpt nya nya flygplan och fartyg. 

Kustbevakningen har under de senare åren genomfört besparingar på cirka 75 miljoner kronor – detta för att undvika varsel, nedläggningar av stationer och minskad närvaro till sjöss.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]