Norges näringsminister Jan Christian Vestre, Kronprinsessan Victoria och Anders Hermansson, vd för Svensk Sjöfart, på SSPA.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Miljö | Skeppsbyggnad

Kungligt besök på SSPA

Under onsdagen fick SSPA i Göteborg besök av både Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, samt Kronprins Haakon för att titta på det av Wallenius utvecklade konceptet Oceanbird.

Onsdagens besök i Göteborg är den avslutande dagen av ett tre dagar långt besök där Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit av Norge besökt Sverige för att markera de nära och goda relationerna mellan länderna. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har varit värdar för besöket där bland annat frågor om ren energi och grön omställning samt om hav och miljö lyfts fram genom besök i både Stockholm och Göteborg. Även Norges näringsminister Jan Christian Vestre och Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg har medverkat.

Besökte SSPA

Dagen i Göteborg inleddes på Lindholmen Science Park. Därefter följde ett besök på SSPA för en demonstration av testbassängen och Oceanbird-konceptet där Wallenius Wilhelmsen beslutat att beställa ett vinddrivet biltransportfartyg med planerad leverans redan 2025. 

Efter SSPA fortsatte besöket till Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak.

Anders Hermansson, vd för Svensk Sjöfart, välkomnade det kungliga sällskapet på SSPA tillsammans med bland annat Stefan Eliasson, vd på SSPA.

– Det här visar vikten av sjöfarten för både Norge och Sverige. Det lyfter också upp den viktiga klimatomställningen där svenska rederier tillsammans med sina nordiska kollegor tillhör några av de som leder omställningen. I dag tittar vi på ett exempel genom Svensk-Norska Wallenius Wilhelmsen som tittar på att bygga ett vinddrivet fartyg, säger Anders Hermansson.

– Det här är en stor möjlighet för oss att visa vad vi håller på med inom det hållbara arbetet. Detta är ett av våra bästa exempel på vad vi kan åstadkomma. Jättekul att få chansen att få visa upp det, säger Stefan Eliasson.

  • Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Foto: Christopher Kullenberg Rothvall
  • Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

”Vi är lyckligt lottade i Norden”

På plats på SSPA var även Roger Strevens som är Vice President of Global Sustainability på Wallenius Wilhelmsen.

– Låt mig börja säga att minskningen av koldioxidutsläppen verkligen är utmaningen för vår sjöfartsgeneration, men det är också vår generations möjlighet och de bolag som tar initiativet blir belönade. Men det är en stor utmaning och inget företag kan göra det själva. Här i Norden är vi så lyckligt lottade att vi har en hel grupp med samarbetspartners som vi behöver för att detta ska bli framgångsrikt och det här statsbesöket sätter verkligen ljuset på de förmågor som vi har i den här delen av världen, säger han.