Fotograf: Gunnar Buvik

Kategori: Passagerarsjöfart | Ekonomi

Kryssningsturister spenderar minst

När antalet turister i västra Norge minskar totalt så ökar antalet kryssningsbesökare, men det är de sistnämnda som tillför minst till de lokala ekonomierna. Det skriver professor Svein Larsen vid universitetet i Bergen i magasinet Tourism Management Perspective, berättar Travel Blackboard.

Under tre år har han intervjuat mer än 8.000 turister varav 1.300 var kryssningsresenärer. Enligt Larsen lämnar mellan 20 och 40 procent aldrig fartyget, medan de som gör det spenderar i snitt NOK 300 per dag. Det kan jämföras med campare och vandrarhemsbesökare som spenderar dubbelt så mycket och med de NOK 1.000 som den genomsnittlige familjeturisten som kommit på annat sätt än med kryssningsfartyg spenderar per dag utöver kostnad för övernattning.

Få som tjänar pengar

Orsaken är enligt Larsen att kryssningssjöfarten har blivit den nya formen av massturism där biljettpriserna är mycket låga och där allt ingår. Kryssningsrederierna kompensererar detta med ökad shopping ombord har därför korta liggetider i hamnarna, nästan aldrig mer än åtta timmar.

Enligt Larsen är det endast hamnbolag och hamnförvaltningar som tjänar pengar på ett kryssningsanlöp på ett hållbart vis samt ibland vissa yrkeskategorier som turistguider och företag som nischat sig specifikt mot service till kryssningsfartygen.