Fotograf: Pjotr Mahhonin

Kategori: Passagerarsjöfart | Hamn/Logistik

Kryssningssäsongen igång på allvar

I Göteborg har kryssningssäsongen redan börjat och i Stockholm inleds den imorgon fredag. Malmö får dock vänta ett par veckor till innan första kryssningsbåten anländer. 

Faktum är att Göteborg inledde sin kryssningssäsong redan den 18 mars då man fick oväntat besök av AIDAstella. Egentligen var det splitternya kryssningsfartyget på väg till Köpenhamn, men fick styra om kursen till Göteborg på grund av dåligt väder.

En månad senare, den 18 april, var det sedan ”egentlig” premiär för årets kryssningssäsong i Göteborg, då AIDAcara anlöpte Frihamnen med 1.300 tyska passagerare ombord.

Tillfällig svacka

Totalt väntas 36 kryssningsanlöp till Göteborg under året, vilket är hälften så många som förra året och ett avbräck i en positiv uppåtgående trend.

– Som tur är vänder det uppåt redan 2014. Då slår vi alla tiders rekord, både när det gäller antalet anlöp och passagerare. Hittills har vi 70 fartyg anmälda till 2014, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig vid Göteborgs Hamn. 

Besök till helgen

För Stockholms del inleds kryssningsssäsongen i morgon fredag, då kryssningsfartyget Astor anlöper Stadsgården. Fyra dagar senare anlöper MSC Musica och totalt väntas 279 besök av internationella kryssningsfartyg i Stockholms Hamnar under 2013. 

– Kryssningsresenärer betygsätter Stockholm som en av de populäraste destinationerna i världen. De är en mycket viktig del av Stockholms turistnäring och inbringar årligen cirka 500 miljoner kronor i form av restaurangbesök, hotellnätter, utflykter och shopping, säger Ulla Hamilton (M), borgarråd i Stockholms stad och ordförande i Stockholm Business Region.

Ny terminal i Malmö

Malmö hamn får däremot vänta på sitt första kryssningsfartyg för säsongen. Först den 11 maj anländer fartyget Empress till Malmö, och sedan väntas totalt tio kryssningsfartyg besöka staden. De får då äran att anlöpa hamnens alldeles nya kryssningsterminal, som är belägen i Frihamnen och är ett projekt som finansierats gemensamt av Malmö stad och Copenhagen Malmö Port (CMP) – hamnbolaget som ägs gemensamt av hamnarna i Köpenhamn och Malmö.

När det gäller just Köpenhamn startade säsongen där redan den 15 april, då AIDAbella gästade staden. 349 kryssningsanlöp är i dagsläget inbokade i Köpenhamn, där arbetet med en ny kryssningskaj fortgår och beräknas vara avslutat vid halvårsskiftet 2013. 

Kommentarer

  • Anonymous

    I Helsingborg börjar kryssningssäsongen den 6 maj med Norwegian Star

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.