Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Kryssningsrekord i Stockholm

Årets kryssningssäsong i Stockholm inleddes i april och avslutas den 24 oktober med rekordvolymer.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tober med rekordvolymer.

Under de senaste åren noterar Stockholms Hamnar en stadig tillväxt i såväl antal kryssningsfartygsanlöp som antal passagerare. Under säsongen 2019 besöktes Stockholms Hamnar av 281 fartyg med totalt 650.000 passagerare.

– Passagerarantalet är högre än någonsin. Majoriteten av besökarna, cirka 50 procent, är tyskar och amerikaner och på en klar tredjeplats kommer engelsmännen, säger Stefan Scheja, kryssningsansvarig på Stockholms Hamnar.

Viktiga för turistnäringen

Fredrik Lindstål (C), styrelseordförande i Stockholms Hamn säger i ett pressmeddelande att kryssningspassagerarna är en viktig del av Stockholms turistnäring och ger stora inkomster till regionen och rederierna.

– Passagerarna och besättningen generar miljardbelopp genom restaurangbesök, hotellövernattningar, sevärdheter, transporter och shopping med mera.

Turnaround

Antalet kryssningsanlöp är det näst högsta i Stockholms Hamnar någonsin. Rekord i antal kryssningsanlöp sattes 2009 med 293. Då var fartygen mindre i genomsnitt och antalet passagerare 200.000 färre. Av de 281 kryssningsfartyg som anlöpt Stockholms Hamnar under 2019 har 74 anlöp varit så kallade turnaround, där passagerare inleder och/eller avslutar sin kryssning i Stockholm.

I år hade Aida Cruises, som ingår i Carnival Corporation, flest anlöp med totalt 50.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]