Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Container | Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Kryssningsrekord i Stockholm

Stora godsvolymer och rekordmånga kryssningspassagerare kännetecknar fjolåret i Stockholms Hamnar.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ret i Stockholms Hamnar.

Ekonomiskt redovisar Stockholms Hamnar ett rekordår med en omsättning på 866 miljoner kronor, tio miljoner mer än det föregående rekordåret 2017. Fastighetsverksamheten står för nästan 30 procent av omsättningen. På tio år har den fördubblats vilket uppges vara resultatet av ett långsiktigt och systematiskt arbete. I lokalerna på cirka 200.000 kvadratmeter finns 350 hyresgäster.

Stora investeringar

Stockholms Hamnar informerar vidare att den sexårsperiod som nu närmar sig sitt slut har inneburit stora investeringar i tre hamnar för att möta tillväxt, hållbar stadsutveckling och sjöfartens framtida behov.

– 2018 var ett av våra bästa år både ekonomiskt och volymmässigt. Vi är mycket glada över att vi har utvecklat våra hamnar så att vi kan erbjuda effektiva och hållbara transportlösningar för de ökande gods- och passagerarvolymerna tillsammans med våra kunder, kommenterar Thomas Andersson, vd för Stockholms Hamn i ett pressmeddelande.

Stabil godsomsättning

Under fjolåret noteras höga och stabila godsvolymer inom segmenten roro och container med snudd på rekord. Totalt transporterades 9,6 miljoner ton gods vilket är obetydligt lägre än rekordåret 2017. Roro-godset ökade med fyra procent till 7,2 miljoner gods och containervolymerna summerades till 57.400 TEU. Stockholms Hamnar uppges vara Sveriges tredje största godshamn.

– Stockholmsregionen växer rekordartat och det är tillfredsställande att vi kan bidra till att en allt större del av transporterna numera tar sjövägen hit. Nästa år öppnar vi Stockholm Norvik Hamn med anslutning till nationell järnväg. Det blir ett kraftfullt bidrag till Stockholms starka position inom hållbar stadsutveckling, säger Jonas Nilsson, styrelseordförande Stockholms Hamn i ett pressmeddelande.

Färjepassagerare ökar

På Sveriges hamnkarta sticker Stockholms Hamnar även ut som den i särklass största passagerarhamnen i landet med sammanlagt över 16 miljoner passagerare som reste med färjor, kryssnings- och skärgårdsfartyg under 2018.

Antalet färjepassagerare var fortsatt högst i Sverige med över elva miljoner passagerare, en ökning jämfört med året innan.

Fjolåret blev nytt rekordår inom den internationella kryssningstrafiken där antalet passagerare ökade till 1.070.000. Det är en ökning med 50 000 passagerare jämfört med tidigare rekordåret 2017.

– Färjepassagerarna betyder mycket för Stockholm utöver att de bidrar till turistnäringen. Visserligen spenderar de fem miljarder kronor och skapar över 4.000 arbetstillfällen men betydelsen för Stockholm som en internationellt konkurrenskraftig stad i form av kultur och mångfald som uppstår av många internationella besök kan inte överskattas, säger Jonas Nilsson, styrelseordförande Stockholms Hamn.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]