Norwegian Bliss och Norwegian Encore utanför Barsebäck tidigare i augusti.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart

Två kryssningsbjässar gör anlöp i Göteborg

Under torsdagen ankrade de båda kryssningsfartygen Norwegian Bliss och Norwegian Encore utanför Göteborg. det för att genomföra besättningsbyten.
De båda fartygen har legat upplagda i Köpenhamn sedan den 12 augusti efter att ha lämnat Norfolk på den amerikanska östkusten den 1 augusti. På vägen dit gjorde de ett uppmärksammat stopp utanför Barsebäck. Men under tisdagen lämnade de Köpenhamn med destination Göteborg.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]n den 12 augusti efter att ha lämnat Norfolk på den amerikanska östkusten den 1 augusti. På vägen dit gjorde de ett uppmärksammat stopp utanför Barsebäck. Men under tisdagen lämnade de Köpenhamn med destination Göteborg.

Varken Norwegian Bliss eller Norwegian Encore har några passagerare ombord. Varje fartyg har kapacitet att ta 4.000 passagerare samt 1.700 i besättningen, men när de kommer till Göteborg finns bara 200 personer ombord.

– Det är minsta möjliga besättning man kan ha på sådana här stora fartyg för att de ska kunna framföras på ett säkert sätt, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten på Göteborgs Hamn AB, i ett pressuttalande.

Runt 50 besättningsmän per fartyg ska mönstra av och bytas ut.

– Många av de här besättningsmännen har varit till sjöss väldigt länge, vissa i upp emot ett år. Så vi är glada att vi kan hjälpa dem att komma till i land så att de kan komma hem till sina nära och kära så fort som möjligt, säger Åsa Kärnebro.

I Göteborg kommer besättningarna att transporteras direkt till Landvetter flygplats med bussar. Väl på Landvetter flyger besättningarna hem till sina respektive hemländer så snart det är möjligt.

De båda fartygen gör normalt kryssningar i Alaska, Karibien och utmed de amerikanska kusterna. Men på grund av coronapandemin har rederiet Norwegian Cruise Lines valt att ta fartygen till Europa. Martin Eskelinen, Cruise Operations Manager på Göteborgs hamn, säger att det finns flera anledningar till att rederierna söker sig till Europa.

– Dels har branschen förhoppningar att kryssningssäsongen ska kunna starta tidigare i Europa än i andra delar av världen. Dessutom finns många varv här där fartygen kan genomgå nödvändigt underhåll innan de sätts i trafik igen. Att man kommer till just Göteborgs hamn är för att vi har storleken, kapaciteten och viljan att ta emot dem, säger Martin Eskelinen i pressmeddelandet.

Vad fartygen ska göra efter besättningsbytet i Göteborg är oklart.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]