Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Specialfartyg

Victoria namngav Svea

Skumpan skvätte som den skulle när kronprinsessan Victoria lyfte den blågula champagneflaskan högt upp i luften och dängde den i styrbordssidan på fartyget vid Gullmarskajen i Lysekil.

Därmed hade statens nya forskningsfartyg fått sitt namn, Svea. Ett namn som valts efter en namntävling. Förslagsgivaren hade motiverat namnet Svea med att det går att uttala på de flesta språk, är kort och knyter an till Svea rikes långa historia. 

Många nyfikna

Ceremonin skedde under onsdagen vid Gullmarskajen i Lysekil och många av stadens invånare trängdes bakom de uppställda staketen. Kanske inte främst för att titta på Svea, hon hade ju legat där några dagar redan, utan för att få en glimt av kronprinsessan.

Och många inbjudna

Innanför staketen samsades generaldirektörer, politiker, rektorer, säpoagenter, representanter för Flottan och Kustbevakningen, forskare, arrangörer, tekniker, besättningsmedlemmar och Sveas befälhavare Malin Andersson. Och naturligtvis kronprinsessan.

Guidning ombord

Efter själva namngivningen var det visning av fartyget. Kronprinsessan Victoria och de andra prominenta gästerna guidades av befälhavaren Malin Andersson och några av de forskare som i en första omgång ska arbeta ombord.

Snabba vändningar

Uppe på bryggan, när Malin Andersson bland annat visade konsolerna och talade om hur DP:n (dynamisk positionering) fungerar, frågade kronprinsessan:

– Men gör hon som du säger?

Varpå Malin Andersson svarade:

– Nej inte alltid, hon är för snabb. Vi är vana vid större fartyg och håller på att lära oss henne. Svea vänder på en femöring.