Erik Thuns Nossan på väg upp till Vänern genom slussarna i Trollhättan.

Fotograf: Magnus Hägg

Kategori: Hamn/Logistik | Torrlast

Kraftig ökning för Vänersjöfarten

Inte sedan finanskrisen 2008 har så mycket gods hanterats i Vänerhamns fem hamnar som förra året. Det rapporterar SVT Nyheter Värmland.
År 2022 har varit ett bra år för Vänersjöfarten. Totalt har godsmängderna ökat med 14 procent i hamnbolaget Vänerhamn AB:s hamnar i Karlstad, Kristinehamn, Otterbäcken, Lidköping och Vänersborg. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]graph –>

År 2022 har varit ett bra år för Vänersjöfarten. Totalt har godsmängderna ökat med 14 procent i hamnbolaget Vänerhamn AB:s hamnar i Karlstad, Kristinehamn, Otterbäcken, Lidköping och Vänersborg. 

– Vi har haft ett väldigt bra år, vi har ökat sjögodsvolymerna med 14 procent vilket är 200.000 ton. Den största volymökningen har vi sett på timmer som exporteras ut till Europa, säger Vänerhamns vd Göran Lidström till SVT Nyheter Värmland.

Göran Lidström ser flera förklaringar bakom ökningen. 

– Det är både efterfrågan och priserna samtidigt som vi också misstänker att Rysslands krig i Ukraina har påverkat, säger han till SVT.

Som enskild hamn står Karlstad för en ännu större ökning där volymerna ökat med hela 43 procent. Det är framförallt timmer- och virkestransporterna som ökat i Karlstad och enligt Göran Lidström har hamnen där gått från 308.000 ton till 441.000 ton under 2022.

– Det är jätteroligt att vi har den här utvecklingen. Vi har målet från både ägare och politik att vi ska öka sjöfarten, så det är jätteviktigt att det jobb vi lagt ner lönat sig, säger han till tv-kanalen.

I Otterbäckens hamn blev 2022 ett rekordår. Hamnen, som etablerades redan under 1600-talet, har under hela sin historia haft en hög omsättning av gods men aldrig på de nivåer som uppnåddes under fjolåret. Totalt hanterades 399.972 ton, huvudsakligen bulkgods i form av zink-, bly- och kopparslig, metallskrot, glaskross, kalk samt vägsalt. Det var precis under nivån som de har tillstånd för.

– Vi har miljötillstånd för 400.000 ton, säger Göran Lidström till SVT.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]