Fotograf: Transatlantic

Kategori: Ekonomi | Offshore

Konkurshotet avvärjt för VSS

Konkurshotet som den senaste veckan hängt över Viking Supply Ships A/S är avvärjt. Norseman Offshore AS har återkallat sin ansökan från Sjö-och Handelsrätten i Köpenhamn.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]elsrätten i Köpenhamn.

Det var den 9 juni som Norseman Offshore lämnade in ansökan om att försätta Viking Supply Ships A/S i konkurs. Orsaken var en skuld på 2,5 miljoner dollar för obetald hyra för ankarhanteraren Odin Viking som Viking Supply Ships A/S har på bareboat charter.

Viking Supply Ships A/S var snabbt ute och bestred ansökan och menade att den saknade grund.

Pågåande omstrukturering

Parterna har under flera månader fört diskussioner som ett led i en övergripande finansiell omstrukturering av koncernen.

Viking Supply Ships A/S ingick i december 2012 ett sale- and leaseback-avtal med Norseman Offshore AS för fartyget Odin Viking. Bareboat-avtalet inkluderar köp- och säljoptioner och löper under 8 år.

Projektfinansieringsbolaget Norseman Offshore AS bildades för enbart denna transaktion av Pareto Project Finance AS, som då beskrevs som den ledande arrangören av sjöfarts-, offshore- och fastighetsprojekt i Norge.

Dålig marknad

Viking Supply Ships A/S lider svårt i den i det närmaste helt avstannade offshoremarknaden. Rederiet har flera fartyg upplagda i Bohuslän. Första kvartalet i år levererades ett minusresultat och det är sedan i vintras känt att både Viking Supply Ships A/S och systerbolaget Transatlantic AB, båda dotterbolag till Viking Supply Ships AB med huvudägaren Christen Sveaas, ligger i förhandlingar med sina respektive banker för att omförhandla villkoren för lån som tecknades när marknaden var ljusare.

Första kvartalet i år gjorde koncernen, både Viking Supply Ships A/S och Transatlantic AB, ett resultat efter skatt på minus 40 miljoner kronor. Transatlantic har också tecknat avtal om att sälja bulkfartygen TransAndromeda och TransCapricorn.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]