Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Hamn/Logistik

Köldknäpp ger ingen större nyisläggning

För isbrytningens del kan man nog redan konstatera att detta blev en lindrig vinter, men i nästa vecka väntas ännu ett bakslag i norr.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�nnu ett bakslag i norr.

Från och med den 10 mars har trafikrestriktionerna hävts för en stor del av de finska hamnarna. Hela kuststräckan från Kaskö till Borgå är nu öppna för all trafik. Även i Sverige lättar Sjöfartsverket på restriktionerna för en del av de hamnar längs Norrlandskusten där det fortfarande finns några kvar.

– Idag sänker vi till exempel på Holmsund och Skelleftehamn, där är öppet vatten nu. Men i den norra delen av Bottenviken kommer restriktionerna att finnas kvar, säger Ulf Gullne, chef för Sjöfartsverkets isbrytarledning, till Sjöfartstidningen.

Trots öppet vatten har restriktioner i vissa hamnar både i Sverige och Finland av säkerhetsskäl hållits kvar.

– Vi har fått mycket påringningar om Skellefteå, där det har varit öppet vatten i fyra till fem veckor nästan, men skulle man få nordostlig vind är det stor risk att isfältet som ligger nordost i Bottenviken driver ned.

Bakslag

– Man kan nog säga att vintern börjar vara förbi, men det kommer förvisso ett litet bakslag nu i nästa vecka när man pratar om att det ska bli 10 till 15 grader kallt över isen. Då blir det en viss återfrysning i Bottenviken, men inte mer än att isfälten fryser ihop igen. Det kommer inte att bli någon nyisläggning att tala om, säger Gullne.

Trafikrestriktionerna längst upp i norr kommer att finnas kvar ett tag än, tror han.

– Vindarna har verkligen pressat ihop isfältet däruppe. På den finska sidan så är det frågan om att assistera alla fartyg och övervägande delen av dem måste faktiskt också bogseras.

Gullne berättar att under den senaste riktigt lindriga vintern 2007–2008 höll isbrytningsverksamheten ändå på in i början av maj.

Trappar ned

Uppe i Bottenviken tillåter isläget att antalet isbrytare reduceras. Urho gick till Luleå redan för en dryg vecka sedan för att avvakta utvecklingen.

– Nu ser vi att det inte blir någon större återfrysning så Urho kommer under dagen att lämna Luleå för att gå ner till Helsingfors och avsluta säsongen, säger Gullne.

För närvarande är fem isbrytare igång i Bottenviken: Atle, Ymer, Frej, Otso och Kontio.

– Kontio byter folk idag, Ymer i morgon och Otso på torsdag. Efter detta tar vi bort åtminstone en av isbrytarna. Det blir två svenska och två finska isbrytare kvar i slutet på veckan.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]