Kategori: Arbetsmarknad

Kom inte överens

Det blev inget centralt kollektivavtal mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]h Hamnarbetarförbundet.

Parterna fick på onsdagseftermiddagen återigen lämna förhandlingslokalen utan någon överenskommelse. Hamnarbetarförbundet presenterade sitt avtalsförslag, som är likalydande med det rådande kollektivavtalet i containerterminalen mellan Sveriges Hamnar och Transportarbetarförbundet, bortsett från tre tillägg om bland annat krav på riskanalyser och rehabsansvar även för behovsanställda. 

Erbjöd ytterligare avtal 

– De sade nej till vårt förslag. I slutet lade vi också fram ett rent likalydande avtal som transport har, men de sa nej till det också. De menade bland annat att det fanns risk att två likalydande avtal skulle kunna växa isär över tid, efter att avtalet gått ut 2020. De hänvisade i stället till ett hängavtal, men det har de gjort i åtta år och det är inte intressant för då blir vi underordnade transport, säger förbundsstyrelseledamot Erik Helgesson. 

Rikstäckande

Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar:

– Sveriges Hamnar värnar den svenska kollektivavtalsmodellen med rikstäckande kollektivavtal och fredsplikt. Eftersom Sveriges Hamnar redan har ett rikstäckande kollektivavtal med det största fackförbundet Transportarbetareförbundet kommer vi inte att teckna ett annat avtal med en annan facklig part, säger han i ett pressmeddelande. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]