Fotograf: Color Line

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Kölsträckning för Color Hybrid

I går var det kölsträckning för Color Lines hybridfärja som ska trafikera Strömstad-Sandefjord.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] Strömstad-Sandefjord.

Ceremonin, som ägde rum vid det polska varvet Crist i Gdynia, markerar starten för ihopsvetsningen av de 14 sektionerna som utgör skrovet. I samband med kölsträckningen arrangerades också traditionsenligt en myntceremoni.

Största plug-in-hybrid

Color Hybrid kommer, enligt rederiet, att bli världens största plug-in-hybridfärja med batteridrift. Trond Kleivdal, CEO på Color Line, lyfte just miljön och hållbar utveckling i sitt tal vid det polska varvet.

– Hybridtekniken och andra miljövänliga lösningar ombord på Color Hybrid minskar buller och utsläpp av miljöskadliga gaser, sade Trond Kleivdal.

Landström

Color Line ligger bakom landströmsanläggningar i Oslo, Kristiansand, Larvik och Sandefjord. Den sistnämnda kommer att användas för att ladda batterierna i Color Hybrid. Fartyget kommer att få norsk flagg och norsk besättning. 

– Förutsägbarhet och en internationell konkurrensram har varit av yttersta vikt vid beslutet om att bygga världens största plug-in-fartyg och ramverket gör det också möjligt för oss att titta på ytterligare investeringar med norska ögon, med nya och innovativa miljölösningar för sjöfarten, säger Trond Kleivdal.

Leverans 2019

I oktober ska skrovet bogseras till det norska varvet Ulstein Verf, som rederiet har skrivit ett intentionsavtal med, för att slutligen levereras till Color Line i maj 2019. Färjan blir 160 meter lång och får en kapacitet på 2.000 passagerare och 500 bilar. 

– Vi är mycket glada över att vara en del av denna viktiga milstolpe för Color Hybrid och vi ser fram emot när skrovet anländer till Ulstein Verft, säger Gunvor Ulstein, CEO för Ulstein Group.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]