Enligt Swecem ökar efterfrågan på bindemedel med lägre klimatavtryck inom bygg- och anläggningsbranschen.

Fotograf: Swecem

Kategori: Hamn/Logistik

Klimatsmart betong ska fraktas till sjöss

Swecem öppnar en ny terminal i Uddevalla för lagring av merit, ett ämne som används i betong. Transporten från fabriken i Oxelösund ska ske med fartyg istället för lastbil.

Företaget Swecem öppnar en terminal i Uddevalla för lagring av merit, ett alternativt bindemedel som minskar koldioxidavtrycket i betong. Satsningen sker genom att Swecem hyr en av Bender Sverige AB:s nya silos i Uddevalla, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Swecem har sedan 2020 producerat merit i Oxelösund. Enligt företaget ökar efterfrågan på bindemedel med lägre klimatavtryck inom bygg- och anläggningsbranschen, och det är därför naturligt att öppna fler anläggningar för leveranser.

– Genom att öppna en ny terminal kan vi förkorta transportsträckor och underlätta leveranser i fler delar av landet. Att på ett effektivare och mer miljövänligt sätt kunna leverera till våra kunder i Västsverige är ett eftersträvat komplement till vårt i övrigt heltäckande svenska logistiknät, säger Swecems vd Ludwig Zetterström i pressmeddelandet.

Fartyg istället för lastbil

För att transportera merit från Oxelösund till Uddevalla kommer fartyg att användas istället för lastbilstransporter. Detta för att hålla koldioxidutsläppen så låga som möjligt.

– Vår silosatsning, som gör att vi kan flytta över mycket stora transportvolymer från lastbil till fartyg, är en av de största miljöinvesteringar vi på Benders genomfört hittills. Genom att upplåta en silo för Swecem gör vi nu detta alternativa bindemedel mer lättillgängligt, inte minst för användning i vår egen produktion där ett intensivt utvecklingsarbete pågår, säger Mats Jakobsson, vd för Benders Sverige AB, i pressmeddelandet.

Leveranser från terminalen i Uddevalla till kunder i Västsverige kommer att ske med start under tredje kvartalet i år.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]