Fotograf: Manga LNG Oy

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Klartecken för LNG i Torneå

Manga LNG Oy har gett Wärtsilä ett slutligt besked att leverera och påbörja byggandet av en LNG-terminal i Torneå i norra Finland.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]Torneå i norra Finland.

– När LNG-terminalen i Torneå blir färdig erbjuder den LNG regionalt och täcker behoven för industrin och sjöfarten i både norra Finland och norra Sverige, säger Tommy Mattila, direktör på Skangass, i ett pressmeddelande.

Skangass är en del av samföretaget Manga LNG Oy. Förutom Skangass är också Outokumpu Group, SSAB och EPV Energy Ltd. delaktiga i sammanslagningen.

Statligt stöd

Projektet tillkännagavs redan i januari i år. Men sedan finska staten, i september i år, beviljade ett stöd på 33,2 miljoner euro till projektet har de nu fått klartecken från företagets ledning.

Wärtsilä står för leveransen av importterminalen. I Torneå uthamn Röyttä kommer det, när projektet är klart, finnas utrustning för lossning, lagring och regasifiering av LNG. Den sammanlagda kapaciteten kommer landa på 50.000 kubikmeter. Dessutom har ett tioårigt underhållsavtal tecknats mellan Wärtsilä och Manga LNG Oy.

Investering på 100 miljoner euro

– Det håller på att ske en övergång till naturgas runtom i världen och vi gör det tillgängligt på fler platser. Med våra unika nyckelfärdiga lösningar är vi redo att inta en ledande roll inom kompletta LNG-system, säger Wärtsilä Power Plants Tore Björkman, i ett pressmeddelande.

Ordern har ett sammanlagt värde på cirka 100 miljoner euro och bygget beräknas vara klart 2018.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]