Gabriella under ett besök i Stockholm under en kryssning från Helsingfors i juni 2021 utan möjlighet till varken landstigning eller ombordstigning för nya passagerare.

Fotograf: Patrik Lejnell

Kategori: Passagerarsjöfart

Klart för återstart mellan Stockholm och Helsingfors

Efter Finlands besked om lättnader i inreserestriktionerna från och med i dag måndag har både Viking Line och Tallink Silja beslutat att öppna trafiken mellan Stockholm och Helsingfors i sommar.
Det är från och med i dag måndag den 21 juni 2021 som alla medborgare inom Schengen och EU tillåts komma in i Finland utan särskilda skäl under förutsättning att de är fullvaccinerade eller har genomgått en dokumenterad covidinfektion under det senaste halvåret. Det har fått både Viking Line och Tallink Silja att fatta beslut om en återstart av trafiken mellan Stockholm och Helsingfors, en linje som legat nere för båda rederierna sedan i mitten av mars 2020 då pandemin bröt ut.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]menterad covidinfektion under det senaste halvåret. Det har fått både Viking Line och Tallink Silja att fatta beslut om en återstart av trafiken mellan Stockholm och Helsingfors, en linje som legat nere för båda rederierna sedan i mitten av mars 2020 då pandemin bröt ut.

För Viking Lines del kommer trafiken att öppnas med bil- och passagerarfärjan Gabriella med en första avgång från Stockholm den 7 juli.

– Det är med stor glädje vi mottar beskedet att turister från Sverige som uppfyller villkoren från och med måndag äntligen är välkomna att besöka Finland. Det har varit en historiskt sett exceptionell tid när resandet mellan dessa två tätt sammanhängande länder i princip varit nedstängd. Vi välkomnar alla som uppfyller kvarstående inresevillkor ombord på våra fartyg till både Helsingfors och Åbo, säger Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör Viking Line Skandinavien i ett pressmeddelande. 

Viking Line kommer därefter att erbjuda avgångar från Stockholm till Helsingfors under alla de datum under sommaren då Gabriella inte gör specialkryssningar till andra destinationer. Därefter kommer fartyget att kontinuerligt gå från Stockholm till Helsingfors varannan dag.

Silja Serenade i Stockholms skärgård. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Även Tallink Silja kommer att återuppta trafiken mellan Stockholm och Helsingfors med ett fartyg, Silja Serenade, från och med den 1 augusti. Den första avgången blir från Helsingfors.

– Det här är en stor och väldigt efterlängtad nyhet. Även om vi har kunnat hålla sjöförbindelsen mellan Finland och Sverige öppen på rutten Stockholm-Åbo under de senaste 16 månaderna, har detta inte kompenserat för den viktiga linjen mellan de två huvudstäderna. Att det inte funnits någon vanlig passagerartrafik mellan de två länderna sedan mars 2020 har varit tungt både för oss och våra resenärer. Vi är otroligt glada över att vi nu steg för steg kan återställa bandet mellan våra två länder och göra det möjligt för finländska och svenska resenärer att resa till sina närliggande huvudstäder också sjövägen, säger Ats Joorits, vd på Tallink Silja AB, i ett pressmeddelande. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]