Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Arbetsmarknad | Ekonomi

KBV varslar 125 personer

Kustbevakningens hårt ansträngda ekonomi gör att personalstyrkan måste krympas. Och det rejält.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rympas. Och det rejält.

De anställda på Kustbevakningen har fått ett mycket tufft besked av ledningen, några veckor innan industrisemestern, att en stor del av personalstyrkan kan tvingas att lämna myndigheten om inget drastiskt sker.

– Jag beklagar att vi behöver varsla och den oro det skapar hos personalen. Vi fortsätter att arbeta för att vi ska få ökade anslag i höstens budgetproposition och därmed slippa uppsägningar vid årsskiftet, säger Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin, i en kommentar och fortsätter:

– Den här verksamheten har byggts upp under lång tid, och att montera ned den får stora konsekvenser för liv, miljö och säkerhet till sjöss. 

Blekinge hårdast drabbat

Varslet läggs i åtta av de 13 län där Kustbevakningen har arbetsplatser och totalt omfattar det 125 tillsvidareanställningar. Varslen slår över en stor del av landet.

Ett varsel på 67 tillsvidareanställningar läggs på lednings- och stödorganisationen i Karlskrona, Nyköping, Göteborg, Stockholm och Härnösand. Det motsvarar  enligt Kustbevakningen cirka 30 procent av det totala antalet tillsvidareanställningar i lednings- och stödorganisationen. Även utlokaliserad personal på andra orter kan komma att beröras av eventuella neddragningar. 

Utöver det läggs ett varsel 58 tillsvidareanställningar på kuststationer och flygkuststationen. Det motsvarar cirka tolv procent av det totala antalet tillsvidareanställningar i den lokala organisationen.

Värst drabbat av de planerade nedskärningarna är Blekinge Län som står för var tredje varsel (totalt 43 personer).

Enligt Kustbevakningen stannar inte nedbantningen där utan sju av 25 kuststationer kan behöva avvecklas eftersom myndigheten inte klarar driftskostnaderna. De aktuella stationerna är Ks Örnsköldsvik, Ks Hudiksvall, Ks Vaxholm, Ks Gryt, Ks Simrishamn, Ks Höllviken och Ks Skärhamn.

133 miljoner

Kustbevakningen brottas med stora ekonomiska utmaningar och i regerinengs vårproposition kom inga besked om ökade anslag. 

Enligt Kustbevakningen krävs det neddragningar på 133 miljoner för att få ekonomin i balans om myndigheten inte tillförs mer pengar i höstpropositionen vilket är högst oklart. I skrivande stund har Kustbevakningen 765 anställda.

Den stora ekonomiska besparingen innebär också närvaron och övervakningen till sjöss minskar med 30-40 procent, sjötrafikövervakningen med 30 procent och gränskontrollverksamheten med 30-40 procent.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]