Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Säkerhet

KBV räddade 41 personer

På söndagsmorgonen räddade Kustbevakningen 41 migranter i en gummibåt på väg mot Lesbos.

Tidigt på söndagsmorgonen fick besättningen på KBV 477 information om en gummibåt nordost om Lesbos. De 41 migranterna, däribland fem kvinnor och tre barn, kunde föras iland i hamnen i Mytilini till väntande grekiska myndigheter. Några av migranterna visade tecken på sjösjuka.

Betydligt färre

Antalet migranter som kommer till Grekland är för närvarande cirka 700 i veckan, vilket är en minskning på 98 procent jämfört med samma period förra året. Till Lesbos, som alltjämt är den ö dit de flesta tar sig, uppges människor anlända dagligen. Gummiflottor i dåligt skick förekommer fortfarande, men smugglare använder också snabbgående motorbåtar för att ta snabbt ta sig till och från de grekiska öarna.

Året ut

Kustbevakningen är på plats på Lesbos sedan 1 oktober 2015. I augusti blev det klart att Kustbevakningens två patrullbåtar med besättningar, som ingår i operation Paseidon, får fortsatt förtroende året ut på Lesbos. Över 4.600 människor har räddats till sjöss i över hundra insatser. De allra flesta ägde rum fram till mars i år, då avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft. Från april har arbetet till sjöss kommit att präglas mer av gränsövervakning. Kustbevakningen har utfört 224 gränskontroller på båtar och fartyg som korsat gränsen till Grekland.