Fotograf: Anna Lundberg

Kategori: Folk/företag

Kan få pris för #Lättaankar

Hon tröttnade på tystnaden kring sexuella trakasserier inom sjöfarten och startade uppropet #Lättaankar. Nu nomineras skeppskocken Frida Wigur till Wistas finaste pris.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ill Wistas finaste pris.

På globala kvinnliga shippingnätverket Wistas årliga internationella konferens delas priset Wista Personality of the Year ut till en person i sjöfartsbranschen som är en ovanligt framstående förebild. Det är de nationella WISTA-avdelningarna, som finns i cirka 40 länder, som nominerar kandidater till priset. 

Sticker ut

Wista Sweden, den svenska delen av Wista, gjorde i år en nominering som sticker ut en aning. Där de andra nominerade är toppchefer inom till exempel myndigheten för Panama-kanalen eller USA:s redareförening, så står det ett ödmjukt ”Cook & Student” som titel på den svenska nomineringen Frida Wigur.

Hon gick till sjöss 2008 på ACL:s Atlantic Companion, blev skeppskock och har därefter jobbat främst på segelfartyg. I dag är hon student på universitetet. Som så många andra har hon under sina år till sjöss varit med om och sett situationer av sexuella trakasserier.

Tröttnade

Det var när #metoo-rörelsen hade pågått ett tag under sena hösten 2017 som Frida Wigur tröttnade på den fortsatta tystnaden inom sjöfarten. Kvinnor från en mängd andra yrkesgrupper hade då vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp inom sina respektive verksamheter, men inom sjöfartsbranschen verkade det inte hända något alls.

Så Frida Wigur startade en sluten grupp på Facebook och i samma veva ett upprop och en namninsamling, allt under hashtaggen #Lättaankar. Det var som att dra ur en kork – efter bara några par dagar hade ett tusental ombordarbetande kvinnor anslutit sig till gruppen och delade vittnesmål om alltifrån vardaglig sexism till mycket grova övergrepp.

Startskott för förändring

På ett branschmöte i Kalmar visades en film där utvalda vittnesmål från #Lättaankar lästes upp. Filmen delades flitigt i sociala medier. Reaktionerna av chock och upprördhet var omfattande och det blev starten på en förändringsprocess som fortfarande pågår. I dag torsdag är det dags för det tredje branschmötet om arbetet mot trakasserier, nu i Göteborg med Seko Sjöfolk som värdar. Och allt startade med Frida Wigur.

I slutet av oktober, på Wistas internationella konferens i Tromsø, offentliggörs vem av de nominerade som får priset.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]