Fotograf: Helsingborgs hamn

Kategori: Container | Hamn/Logistik

Julens klementiner går via Helsingborg

Helsingborgs hamn får tillbaka en storkund lagom till högsäsongen för citrusfrukter.

Ungefär 90 procent av allt frukt och grönt som äts i Sverige kommer via Helsingborg. Nu väljer rederiet ODPR att komma tillbaka till Helsingborg med en direktservice från Marocko. Det är främst den intensiva citrussäsongen som ligger bakom den nya affären, skriver Helsingborgs hamn i ett pressmeddelande.

40.000 ton citrusfrukter

Oftast är flödet av frukt och grönt jämnt fördelat över året, med undantag för citrusimporten som sker fokuserat mellan november och mars månad. Totalt tar Helsingborg emot runt 40.000 ton citrusfrukter under perioden och frukten kommer från flera olika länder, däribland Marocko, Dominikanska Republiken och Spanien.

ODPR är en kortsjöspecialist som ingår i den franska koncernen CMA CGM. Rederiet anlöpte Helsingborg förra året med samma typ av last och hade då ett liknande upplägg som innebar direktservice från Marocko till Helsingborg på sex dagar. Efter Helsingborg går fartyget vidare till St. Petersburg. ODPR räknar med att göra fyra anlöp i Helsingborg under november och december.

Kan bli fler anlöp

– Vi letar kontinuerligt efter nya och lovande marknader inom Europa, där Skandinavien och speciellt Sverige erbjuder stor potential för vår reefer-verksamhet. Med Helsingborgs hamn har vi återigen hittat en mycket bra affärspartner som uppfyller våra krav, säger Erik Eskling Hansén, ansvarig för Reefer Sales hos CMA CGM.

– Vi ser fram emot att åter välkomna OPDR. Nu hanterar vi fyra anlöp och eventuellt kan det bli fler under våren, säger Nicklas Romell försäljnings- och marknadschef i Helsingborgs Hamn.