Fotograf: Sjöfartstidningen

Kategori: Juridik | Miljö

Jörgen Warborn ansvarig för ny lagstiftning

Den svenske EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) har utsetts till huvudansvarig för den nya EU-lagstiftningen om sjöfartens klimatomställning.
Jörgen Warborn (M)

EU:s lagförslag FuelEU Maritime är tänkt att tvinga rederierna att gradvis fasa ut de fossila bränslena. Lagförslaget ska behandlas i EU-parlamentets transportutskott där den svenske moderate EU-parlamentarikern Jörgen Warborn har utsetts till att leda de förhandlingar som väntar mellan partigrupperna, samt ändra i lagtexterna.

Hämtar in synpunkter

Jörgen Warborn uppger i ett pressmeddelande att han påbörjar arbetet direkt genom att träffa rederier, industriföretag och miljöorganisationer för att ta in deras synpunkter.

– Det beslut som EU slutligen fattar kommer ha långtgående konsekvenser både för vårt ekonomiska välstånd och för möjligheterna att klara klimatet. Jag tänker ta mig an detta väldigt noggrant och tålmodigt för att nå ett balanserat slutresultat, säger Jörgen Warborn i pressmeddelandet.

”Svårt och dyrt”

Han fortsätter:

– Sjöfarten är blodomloppet i den globala ekonomin och avgörande för att vi ska ha varor på butikshyllorna och arbeten att gå till. Det är viktigt att sjöfarten också är med och bär ett ansvar för klimatomställningen, men det är svårt, dyrt och tekniskt komplicerat att göra det i praktiken. Vi kan inte införa lagar som slår undan benen för europeiska rederier och ge orimliga fördelar till konkurrenter utanför EU.