Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö | Passagerarsjöfart

Jätteinvestering i skrubbrar

Världens största kryssningskoncern Carnival Corporation tänker stort – så också när det gäller installation av skrubberanläggningar på fartygen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]äggningar på fartygen.

Miamibaserade Carnival Corporation meddelar att man investerar USD 400 miljoner i avgasreningsutrustning i mer än 70 av sina fartyg. Detta är mer än en fördubbling av de 32 fartyg som koncernen i september 2013 offentliggjorde att skulle utrustas med avgasreningsteknik.

Utrustningen kommer att installeras under de närmaste tre åren. Redan nu har man tidtabellen klar för installation av utrustning på 41 fartyg som seglar för olika linjer inom koncernen: 22 inom Carnival Cruise Lines, nio inom Holland America Line, sju inom Princess Cruises och tre inom Cunard. Dessutom kommer tio fartyg inom Aida Cruises och sex inom Costa Cruises att få denna utrustning. Inom P&O Cruises utvärderar man hur systemen blir möjligast effektiva under de miljölagar som gäller inom EU. Om resten av installationerna informerar Carnival senare.

– Detta är ett avgörande steg framåt för Carnival Corporation och dess tio linjer, och speciellt för miljön. Vi tror att Carnival Coprorations investering i ledande teknologi sätter en ny riktning för miljöskydd och renare luft för flera år framöver, säger Arnold Donald, CEO för Carnival Corporation.

Inte offentliggjort

Så mycket mer information om utrustningen går inte att erhålla i detta skede. Chris Wolf från kommunikationsteamet på Carnival Corporation besvarar Sjöfartstidningens fråga om vilket företag som levererar anläggningarna så här:

– Vi har inte ännu offentliggjort vilket företag vi samarbetar med i detta projekt, därför kan vi inte i detta skede besvara er fråga.

I sin pressinformation uppger Carnival Corporation att systemet heter ECO Exhaust Gas Cleaning (ECO-EGC).

101 fartyg

I Carnivals flotta ingår 101 fartyg och sju nybyggen är på kommande fram till sommaren 2016.

Det är inte enbart de fartyg som kryssar i norra Europa som ska uppfylla de nya miljökraven för svavelutsläpp efter 2015. Även i Nordamerika införs 0,1 procents svavelgräns inom det nordamerikanska utsläppskontrollområdet (ECA).

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]