Therese Boman, befälhavare på Fure Vinga.

Fotograf: Furetank

Kategori: Arbetsmarknad | Tank

”Jag har alltid vetat att jag ville bli befälhavare”

Therese Boman har mönstrats upp till befälhavare för Fure Vinga, vilket gör henne till den första kvinnliga befälhavaren i rederiet.

Furetank gratulerar i ett pressmeddelande sin medarbetare Therese Boman till det nya steget i karriären som befälhavare på Fure Vinga. ”Att ge våra anställda möjligheten att utveckla sina färdigheter och följa sina ambitioner är ett kärnvärde på Furetank”, skriver rederiet.

Viste vad hon ville

Therese Boman började som överstyrman på Furetank för två år sedan. Alltsedan sjökaptensexamen och hennes första anställning som juniorbefäl ombord har hon strävat efter att uppnå den erfarenhet, kunskap och sjötid som krävs för att nå högsta position på ett fartyg.

– Jag har alltid vetat att jag ville bli befälhavare. Sedan jag började på Furetank har ledningen hela tiden betrott mig med att jag steg för steg tar på mig mer ansvar. Jag tycker om att vara involverad i allt som händer ombord, att prata med alla i besättningen och tillsammans hitta lösningar på de dilemman som kan dyka upp. Som befälhavare lär du dig nytt hela tiden, eftersom ingen situation är den andra lik. Dessutom är det jättekul att manövrera fartyget!, säger Therese Boman i pressmeddelandet.

Stöd och glada tillrop

Hennes första uppdrag som befälhavare var att lämna kajen i Amsterdam, passera genom slussen och sätta kurs mot Grangemouth i Skottland.

– Det var en härlig känsla. Alla ombord är så glada för min skull, och personalen iland likaså. Jag har fått många grattismejl. Jag tycker att ledningen har en väldigt positiv och inspirerande attityd mot anställda som vill utvecklas. Jag uppskattar det verkligen, säger hon.

Positiv trend

Angående att hon är den första kvinnliga befälhavaren säger hon att hon inte fäster så mycket avseende vid kön, men ändå ser en positiv trend i branschen.

– Sjöfart har traditionellt varit ett starkt manligt yrke, så det är en stor sak att fler och fler kvinnor tar sig hit. Och ju fler kvinnor som finns i näringen, desto fler vill vara med. Det här är positivt för alla ombord, en mix är alltid bäst, säger Therese Boman.

Hon säger i pressmeddelandet att hon just nu mest är inriktad på att hålla igång och skaffa så mycket erfarenhet som möjligt, men att hennes nästa mål skulle kunna bli att hämta hem något av rederiets nybyggen.

– Furetank bygger nio fartyg i Vingaserien i Kina och om jag lyckas få tillräckligt med erfarenhet kanske jag kan ta hem något av fartygen som befälhavare, säger hon.