Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Arbetsmarknad | Folk/företag

ITF-inspektör prisad av SAN

Årets SAN-pris går till Håkan André, ITF-inspektör vid Seko. Priset delades ut på torsdagens SAN-konferens, som i år lockade rekordmånga deltagare.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]som i år lockade rekordmånga deltagare.

Enligt Lars Andersson, ordförande för såväl Sjöfartens Arbetsgivareförbund som arrangerande Sjöfartens Arbetsmiljönämnd, får Håkan André årets SAN-pris för att han är en person som kämpar hårt för ombordanställdas löner och arbetsvillkor, som rycker ut på uppdrag dag och natt och som aldrig är rädd för att höja sin röst.

Eller som det bland annat står i juryns motivering: ”Med själ och hjärta tar han strid för såväl uteblivna löner som undermåliga boende- och arbetsförhållanden på utländska fartyg som kommer till Sverige”.

”Blivit värre”

– Det känns givetvis jättebra, säger Håkan André till Sjöfartstidningen och fortsätter:

– Jag har jobbat i fem år som ITF-inspektör och sett hur det blivit värre och värre med allvarliga brister på FOC-flaggade fartyg, som är de jag inspekterar, och framförallt gäller det fartyg som ägs av rederier med bas i östblocket. Där har det blivit allt vanligare med dubbel bokföring, där de ombordanställda får en lägre lön än vad som står i anställningsavtal och ITF-avtal. Och tyvärr har det blivit allt svårare att upptäckta det här, eftersom ryktet har spridit sig att vi inspekterar det här i allt högre grad, säger Håkan André, ITF-inspektör vid Seko vars primära geografiska arbetsområde är från Uppland och söderut längs ostkusten.

Skänker prispengarna

Priset består av ett SAN-standar och 10.000 kronor, som Håkan André kommer att skänka oavkortat till Johannisborg Seamen’s Club i Norrköping.

– Men standaret behåller jag, det släpper jag inte ifrån mig.

Rekordkonferens

Årets SAN-konferens har temat ”Organisatorisk och social arbetsmiljö – en utmaning för sjöfarten” och var den tolfte konferensen i ordningen och arrangerades i likhet med de föregående åren på Lilla Bommen i Göteborg. Enligt ordförande Lars Andersson är årets konferens något av en rekordkonferens, då hela 130 deltagare var på plats.

Ny föreskrift

På förmiddagen talade bland annat Pernilla Wallin från Transportstyrelsen om den nya föreskrift från Arbetsmiljöverket som träder i kraft nästa år och vars fokus är just den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Dessutom talade Britta Patriksson från företaget Patriksson HR om hur man skapar en god arbetsmiljö, och Per Barkman från CrewComp om den likabehandlingsutbildning som han varit med om att ta fram och som kommer att lanseras efter årsskiftet.

Stress och olycksutredningar

Under eftermiddagen fortsatte sedan konferensen med dragningar av bland annat Jonas Söderström från  InUse Experience, som pratade om stress på den nya digitala arbetsplatsen samt Jörgen Zachau och Alexander Hurtig från haverikommissionen som pratade om olycksutredningar ur ett MTO-perspektiv.

 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]