Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Specialfartyg

Isen breder ut sig

I Bottenviken assisterar Ymer och Thetis för fullt och i kväll anländer Ale till Vänern. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]nder Ale till Vänern. 

Så här långt har istillväxten var tämligen blygsam, men den senaste veckan har kylan svept in över landet och isen lägger sig nu i rask takt. 

”Kraftig istillväxt”

– De senaste dygnen har istillväxten gått snabbt på många håll och vi förväntar oss istillväxt i minst en vecka framåt. Vi förväntar oss att hela Bottenviken blir isbelagd inom kort. Även utmed kusterna, i de större sjöarna och på Göta älv räknar vi med kraftig istillväxt de kommande dygnen, säger Amund E. B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Alla statsisbrytare snart i arbete

I mellandagarna inledde statsisbrytaren Ale årets isexpedition i Bottenviken. Nu lämnar hon över till statsisbrytaren Ymer samt den inhyrda Thetis att ta hand om Bottenviken och går själv till Vänern. Ale är specialbyggt för att passera genom Trollhätte kanal. Resterande statsisbrytare planeras att sättas i trafik snart.

– Planen är att Atle inleder sin expedition under vecka fyra för att efter behov följas av Oden och Frej, säger Amund E. B. Lindberg.  

Fortsatta restriktioner

För sjöfarten till och från samtliga hamnar i Bottniska viken, i Mälaren samt i Vänern gäller fortsatta restriktioner, enligt Sjöfartsverket. Restriktionerna införs varje vinter och innebär att endast fartyg som är byggda för att trafikera isbelagda farvatten kan få isbrytarassistans.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]