Fotograf: joachim sjöström

Kategori: Offshore

Isbrytaren Nordica bordad av aktivister

På eftermiddagen fredagen den 4 maj gav Greenpeace upp och lät Nordica fortsätta ut ur Östersjön.

Isbrytaren skall med sin 21 man starka finländska besättning segla vidare till Portland på den amerikanska västkusten för att förberedas för sitt uppdrag. Färden går via Panamakanalen. Greenpeace utesluter inte att fartyget och de övriga över 30 fartygen som deltar i Shells arktiska projekt möts av flera demonstrationer.

Greenpeace inledde sina protester i mitten av mars då vardera isbrytaren fortfarande låg i Helsingfors. Fennica åkte iväg mot Kanada ostört men då Nordica skulle åka på Valborgsmässoafton kedjade aktivisterna fast sig vid fartyget.

aktivisterna återkom sedan sammanlagt tre gånger under färden och hindrade på olika sätt fartyget att fortsätta sin resa. Erkki Kotiranta på Arctia Shipping säger att rederiet fick god hjälp av den svenska och den danska kustbevakningen. Aktivisterna gjorde enligt Kotiranta ett par misslyckade försök att borda fartyget.

Nordica fick assistans av Kustbevakningen och polisen in till Karlskrona där en aktivist grep och tillsammans med fem andra är misstänkta för olaga intrång. Tre av de sex aktivisterna som tagit sig ombord hade lyckats kedja fast sig enligt Kustbevakningen.

Nordica och dess systerfartyg Fennica som ägs av det finska statsbolaget Arctia Shipping har för tre somrar framöver chartrats till oljebolaget Shell. Greenpeace anser att man inte alls borde börja exploatera de arktiska oljefälten på grund av den känsliga naturen.

– Svenska Sjöfartsverket har av miljöskäl beslutat att inte skicka sina isbrytare dit, säger Greenpeace informatör Juha Aromaa.

Fennica anlände till Portland, Oregon, i nordvästra USA den 1 maj. Resan gick via Azorerna, St Eustatius och Panamakanalen. I Portland kompletteras utrustningen för de arktiska operationerna. Byte av besättning sker med sex veckors intervall.

Nordica stävar när detta skrivs över Atlanten med siktet inställt på Portland utan att några nya rapporter om störningar nått Sjöfartstidningen. För Fennica tog resan en och en halv månad.