Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö | Passagerarsjöfart

Viking Grace belönas av Skål

De hållbara lösningarna på Viking Grace har belönats av den internationella organisationen Skål International, som arbetar för att främja ansvarsfull och hållbar turism.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ull och hållbar turism.

Den internationella organisationen Skål International har premierat Viking Lines fartyg Viking Grace med priset 2014 Skål Sustainable Tourism Award. Denna utmärkelse för främjandet av hållbar turism motiverar juryn med att Viking Grace är ”världens miljövänligaste passagerarfartyg och sätter standarden för hela branschen”.

Skål International uppges vara världens största organisation för rese- och turistindustrin med medlemmar i över 80 länder.

LNG-drift

Utmärkelsen offentliggjordes på Skål Internationals världskongress i Mexico City den 26 oktober, där Viking Grace vann transportkategorin.

Hållbara lösningar kännetecknar fartyget, som bland annat använder flytande naturgas (LNG) som bränsle. ”De teknologiska innovationerna som att använda LNG för att driva fartyget och lösningarna för avfallshantering är enastående. Viking Grace har potential att sätta en ny standard för grönt resande till havs”, betonar juryn.

Stolt

Viking Grace går i trafik för Viking Line mellan Stockholm och Åbo via Åland och levererades av Åbovarvet i januari 2013.

– Viking Lines mål är att vara pionjär på havet när det gäller hållbar utveckling. Vi tar stolta emot Skål-utmärkelsen, som vi ser som ett bevis på att både branschen och allmänheten värdesätter våra miljösatsningar, kommenterar Viking Lines miljökoordinator Susanna Airola.

Ökad miljömedvetenhet

Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line, säger till Sjöfartstidningen att även passagerarna visar intresse för miljölösningarna ombord. Viking Grace har redan haft över två miljoner passagerare sedan hon sattes i trafik.

– Intresset för Viking Grace är stort och många vet nog om att fartyget drivs på gas. Men om det har någon avgörande betydelse för att man reser specifikt med Viking Grace har vi inte undersökt.

Hon säger vidare att passagerarna generellt har blivit mer miljömedvetna, men att Viking Grace inte automatiskt drar passagerare tack vare sin miljöanpassning.

– Den har säkert en viss betydelse, det kan man inte förneka, men man ska inte heller tro att den är saliggörande. Det är nog ändå andra faktorer som avgör mera, som till exempel priset på resan, underhållningen och utbudet ombord.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]