Helgläsning. Rosella lämnar snart Ålands hav. Hon har ingått i Viking Lines flotta längre än någon annan färja.
Arkiv
-
-
Sommarläsning. Det är knappast en överdrift att påstå att projektet Viking Glory hör till de mest ambitiösa på en lång tid inom färjetrafiken mellan sydvästra Finland och Stockholmsregionen via Åland.
-
Sommarläsning. I krigstid eller under en allvarligare kris uppstår ett stort behov av tillgängligt tonnage för såväl militära som civila transporter.
-
Helgläsning. Sjöfartstidningen bjuder på gratis jul- och nyårsläsning från våra senaste tidningar. I dag: För 30 år sedan gjorde Per Engwall sin första resa med passagerare till Svalbard. Nu satsar han med nytt rederi och ombyggda fartyget Virgo.
-
Helgläsning. Sjöfartstidningen bjuder på gratis jul- och nyårsläsning från våra senaste tidningar. I dag: Ett reportage på elva sidor om de utmaningar som kantar Sjöfartsverkets lotsverksamhet.
-
Helgläsning. Sjöfartstidningen gjorde en reportageresa med Wasa Express en novemberdag 2016. Det var en av de där gråmulna, dimmiga novemberdagarna då det aldrig blir riktigt ljust.
-
Under segel. Vinden har använts som energikälla för fartyg i tusentals år. Nu riktas blickarna åter på denna förnybara och utsläppsfria resurs.
-
Ombordliv. Coronapandemin gör att kryssningsfärjan Silja Symphony ligger upplagd i Stockholm. Men det är ingen brist på arbete för de 17 i besättningen, exempelvis ska det spolas i alla toaletter.
-
Jultur. Följ med och tura på Sveriges kortaste internationella färjelinje mellan Helsingborg och Helsingör med den eldrivna miljöfärjan Aurora.
-
Sommarläsning. I en exklusiv intervju för Sjöfartstidningen (publicerad i nr 5/2017) berättar den åländska sjöfartens "grand old man" Ben Lundqvist om Lundqvist Rederiernas satsningar.
-
Reportage. Mycket har hänt under de dryga två år som Pia Berglund har varit vd för Svensk Sjöfart.
-
Innovation. Selektope är utvecklad i Göteborg och har tagit steget in på den globala marknaden för fartygsfärg.
-
Snabba förändringar. En vanlig arbetsdag för överstyrman Henrik Johansson på Silja-färjan Galaxy omfattar tre hamnanlöp, vakt på bryggan, möten och en hel del kontorsarbete.
-
Hyllar Norge. Efter Chalmers var det inte självklart att Mattias Carlsson skulle hamna på ett norskt offshorefartyg. Han hade gärna fått mer information om offshoresektorn.
-
Specialläsning! Den norska offshoresektorn går kräftgång, men svenske Mattias Carlsson trivs på supplyfartyget Siem Offshore.
-
Reportage. Fjärrstyrda och obemannade fartyg kommer att revolutionera sjöfarten när de blir verklighet. Frågan är om vi är redo för omställningen.
-
Bakgrund. Salén Ship Management drogs igång 2009, rederiets fartyg har dock ett välkänt rederimärke som vittnar om en anrik historia.
-
Reportage. Runt 11.000 fartygsanlöp om året innebär påfrestningar och stort slitage för Göteborgs Hamn – besättningen på arbetsbåten Saxkran ser till att fartygstrafiken flyter så bra som möjligt. Men det är ”att verka utan att synas” som gäller.
-
Riktigt specialfartyg. SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB, håller på med en omfattande modernisering av sitt transportsystem. Bättre fysiskt skydd, bränsleekonomi och lastkapacitet kännetecknar Sigyns ersättare Sigrid.
-
Så blir 2014. Experterna Johan Woxenius och Christopher Pålsson ser SECA torna upp sig och skiffergasen rubba balansen.
-
Reportage. Inget fartyg har åkt dit för brott mot dagens svavelregler – trots mängder av åtalsanmälningar. Transportstyrelsen och Åklagarmyndigheten går i otakt medan regeringen vill se en snabb lösning.
-
Citronpaj och pendlande plåtslagare. Sjöfartstidningen följde med befälhavaren Erik Bergenmalm och hans tre man starka besättning på Waxholmsbolagets M/S Sandhamn på en tur ut i Stockholms skärgård.
-
Tidens melodi. Våren 1996 var framtidstron på högfartsfärjor stor överallt i världen. Läs vad vi skrev om Stena Lines första HSS-färja Stena Explorer efter trafikstarten våren 1996!
-
Personalen ombord har en nyckelroll vid implementeringen av miljöanpassade åtgärder. Det är nog många som med stort intresse följer...
-
Gigantiskt saneringsprojekt. Närmare 400 år av industri- och varvsverksamhet satte sina spår. Beckholmen var ett av mest förorenade områdena i Sverige men har nu befriats från alla markföroreningar.