Fotograf: Bent Mikkelsen/Arkivbild

Kategori: Haveri | Juridik | Passagerarsjöfart

Inget åtal i Scandinavian Star-fallet

Den norska polisen har inte hittat några nya bevis för att besättningsmän skulle ha anlagt branden ombord på Scandinavian Star 1990. Därmed läggs ärendet ned utan åtal.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]. Därmed läggs ärendet ned utan åtal.

Norska tv-bolaget NRK rapporterar att Oslo-polisen, som i två år utrett Scandinavian Star-branden efter påtryckningar från anhöriga och förnyade anklagelser mot tre besättningsmän ombord, saknar grund för att åtala någon i ärendet.

Följdbränder

De två sakkunniga i utredningen, Kjell Schmidt Pedersen och Øystein Jæger Meland – som också var experter vid den första utredningen 1990 – konstaterar att de bränder som uppstod efter den första huvudbranden var följdbränder och inte några nya mordbränder. Enligt utredningen har branden startat på ett ställe varpå värmen spridit sig genom fartygets stålkonstruktion och i sin tur antänt brandfarligt material och gaser på andra håll.

Därmed frikänns de besättningsmän som i 26 år levt med misstankarna om att de skulle ha anlagt branden som ett led i ett försäkringsbedrägeri.

Inget försäkringsbedrägeri  

Själva huvudorsaken till branden har den senaste utredningen inte gått in på. Man konstaterar endast att de ursprungliga slutsatserna från 1990 om att branden var anlagd fortfarande gäller. En dansk lastbilschaufför som själv omkom i branden pekades då ut för att anlagt branden, men han har sedan dess friats från alla misstankar. 

Enligt den aktuella utredningen saknas bevis för att försäkringsbedrägerier eller andra ekonomiska motiv skulle ha legat bakom branden.

På väg till Danmark

159 personer omkom när Scandinavian Star natten till den 7 april 1990 började brinna utanför Lysekil på rutten mellan Oslo och Fredrikshamn. Fartyget togs till Lysekil där de omkomna fördes i land. Merparten av de omkomna var norrmän, tre av dem var svenskar.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]