Fotograf: Linnéuniversitetet, Liv Ravnböl

Kategori: Forskning | Miljö | Utbildning

Ice Academy-avtal signerat i Kalmar

Sjöfartshögskolan i Kalmar vill stärka sin position inom området för isbrytning och isnavigering. På tisdagen skrevs ett avtal med tre parter om ett fördjupat Ice Academy-samarbete.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]t Ice Academy-samarbete.

Ice Academy är det övergripande namnet på ett samarbete som pågått sedan 2008 mellan Sjöfartshögkolan vid Linnéuniversitetet, Sjöfartsverket, Kongsberg Digital och Viking Supply Ships – som vid starten hette Transatlantic. Samarbetet syftar till att driva olika typer av projekt inom området för operationer i farvatten med is och handlar dels om projekt för vanlig sjöfart och isnavigering, dels om projekt för isbrytning och olika typer av offshoreverksamhet.

På tisdagen skrev de fyra parterna på ett MOU-avtal som syftar till att göra samarbetet ännu starkare framöver.

”Spetskompetenser”

– Ja, det känns positivt att vi fyra parter som sitter på egna respektive spetskompetenser inom det här området går samman och arbetar vidare kring det här. Vi tänker oss att avtalet ska bli något av en omstart för Ice Academy-samarbetet och att det ska leda till fler projekt framöver – plus att det förstås ska innebära en fortsättning på de projekt som redan pågår, säger Ted Bågfeldt, prefekt vid Sjöfartshögskolan i Kalmar, och syftar på fyra projekt som i nuläget bedrivs inom Ice Academy-samarbetet.

Kurser, forskning och simulatormodell

– Ett pågående projekt är att vi har en doktorand som forskar kring isbrytningsoperationer vilket är ett samarbete mellan oss och Sjöfartsverket, ett annat är att vi och Sjöfartsverket tagit fram en isbrytarmodell av Atle-typ i en simulator som levererats av Kongsberg, och ett tredje är att vi ihop med Sjöfartsverket utvecklat kurser för blivande och befintliga isbrytarbefäl, säger Ted Bågfeldt och fortsätter:

– Ett fjärde projekt som pågår handlar om att vi ihop med Viking Supply Ships har tagit fram en kurs anpassad efter IMO:s kommande polardkod, där vi sannolikt kommer att bli den första leverantören i världen att erbjuda den här typen av kurser när IMO väl fattar beslut om polarkoden.

Ökat behov

Som framgår av nämnda fyra projekt handlar Ice Academy-samarbetet just om att två, tre eller samtliga ingående parter går samman och driver ett projekt, där det långsiktiga målet för Sjöfartshögskolans del är att bli ännu starkare på isbrytnings- och isnavigeringsområdet.

– En fungerande sjöfart vintertid är en av grundförutsättningarna för en svensk klimatsmart export och import. Dessutom kommer behovet av utbildning och forskning kring operationer i farvatten med is sannolikt att öka framöver på grund av den globala uppvärmningen. Se bara hur man börjat använda de känsliga arktiska farvattnen i Nordostpassagen, där det verkligen krävs forskning och utbildning för att det ska bli hållbart och säkert på lång sikt, säger Ted Bågfeldt och avslutar:

– Inte minst därför tycker vi att det är ett viktigt ställningstagande att vi fyra parter idag har skrivit det här samarbetsavtalet.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]