Fotograf: Ove Lampe

Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart

Hurtigruttfartyg på grund i natt

Hurtigruttfartyget MS Kong Harald gick natten till tisdagen på grund i Nordnorge. Trots att fartyget enligt de första rapporterna tog in vatten i ballasttanken blev upplösningen på dramat odramatisk. 

Klockan var 23.47 på måndagskvällen när den norska räddningstjänsten tog emot larmet om att MS Kong Harald hade gått på grund vid den spektakulära Trollfjorden i Raftsundet i Nordnorge. Ombord på fartyget fanns då 258 passagerare och 57 besättningsmedlemmar. 

Efter att kaptenen på fartyget uppgett att ballasttanken i aktern tog in vatten skickades två räddningsbåtar ut till det grundstötta fartyget, men läget bedömdes aldrig vara så akut att det krävdes någon evakuering av de ombordvarande. Kaptenen bedömde samtidigt att fartyget sannolikt skulle komma loss från grundet i samband med högvattnet vid 06-tiden på morgonen.

MS Kong Harald kom dock loss tidigare än så. Redan klockan 02.25 meddelade den norska räddningstjänsten att det grundstötta hurtigruttfartyget glidit av grundet och att det satte kurs mot hamnen Svolvær eskorterad av de två räddningsbåtarna. 

MS Kong Harald ska nu ligga kvar i Svolvær i väntan på inspektion. 

Ingen av de ombordvarande passagerarna och besättningsmedlemmarna kom till skada vid grundstötningen.