”Hur vi syns i kulturen och vad den berättar om oss spelar roll och har också kraften att förändra världen omkring oss.”
Så skrev initiativtagarna till ett fotoprojekt i sin ansökan om medel från Stiftelsen Sveriges Sjömanshus. Projektet syftar till att förändra och komplettera bilden av vad och vem en sjöman är och visa upp kvinnor som arbetar ombord.
Arbetet fick en något trög start på grund av pandemirestriktioner men har nu kommit en bra bit på väg.
Vill se allt
Nina Varumo har följt sjömännen på bilderna ombord i ett eller flera dygn och kommit dem nära.
– De har varit helt okej med det. Jag har varit noga med att förklara för dem i förväg att jag vill se allt. Inte bara det som är flashigt eller ser coolt ut på bild, utan också hårt slit och hur det är komma till en hamn mitt i natten. Det har varit viktigt för mig att förmedla min vision om att komma under ytan med hela arbetet och de kvinnor som har varit med i projektet har också varit måna om att ge en rättvisande bild, inte bara förskönande eller romantiskt utan en genuin skildring, säger Nina Varumo.
Speciell miljö
Hon tycker om att utforska andras gemenskaper och sammanhang hon annars inte skulle ha tillgång till och säger att det har varit speciellt att få uppleva miljön på sjön.
– Det är ju som små samhällen på fartygen, det är ganska isolerat och svårtillgängligt för gemene person, helst under en pandemi, säger Nina Varumo.
Projektet uppstod ur sjöfartens metoo-upprop #lättaankar och branschsamarbetet Vågrätt. Petra Sviberg på Seko sjöfolk är projektledare och tog tillsammans med Cecilia Österman på Linnéuniversitetet och Nina Varumo initiativ till projektet. Det startade hösten 2020 och beräknas vara klart hösten 2021. Projektet ska resultera i en bok, en utställning och en bildbank.
Fotnot. Detta bildreportage publicerades först i nr 06-07/2021 av Sjöfartstidningen