Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad

Hot om utvidgad sjöfartsstrejk i Finland

Två fackförbund hotar utvidga sjöfartsstrejken i Finland till att omfatta även andra fartyg än isbrytare.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ra fartyg än isbrytare.

Finlands Sjömans-Union och Finlands Maskinbefälsförbund har beslutat om sympatiåtgärder för att stöda de strejkande isbrytarbesättningarna och hotar att utvidga strejken från den 2 april. Därefter skulle förbundens medlemmar efter fartygens hamnbesök inte längre följa med tillbaka till sjöss. Vidare hotar man med att förbundets medlemmar på bil- och passagerarfärjorna går iland om last transporteras på färjornas bildäck. Tills vidare tillåter man att personbilar och bussar får följa med färjorna efter att de eventuella sympatiåtgärderna inletts.

Flyttas till utländska fartyg

Orsaken till strejken uppges vara att förhandlingarna om förnyade kollektivavtal på Arctia Shippings isbrytare stampar på stället. Arctia Shipping är inte medlem i Rederierna i Finland utan i Arbetsgivarförbundet för specialfartyg i Finland. Nu riktas emellertid sympatiåtgärderna huvudsakligen mot medlemmar i Rederierna i Finland och utländska fartyg berörs inte.

– Rederierna i Finland är mycket oroad över detta. Strejkhotet riktas endast mot finska lastfartyg som inte har någon som helst andel i konflikten mellan Arctia och facken. Lastägare har redan börjat omplacera sina laster från finska fartyg till utländska fartyg. Vi vet inte om dessa laster kommer tillbaka till de finska fartygen eller om de är förlorade för gott. En strejk av denna omfattning försvagar Finlands från tidigare dåliga ekonomiska läge och försvagar särskilt vår handlesflottas konkurrensförmåga. Vågar lastägarna lita på den finska flaggan? Vi hoppas, att Arctias ägare vidtar omedelbara ansvarsfulla åtgärder i ärendet, skriver Rederierna i Finland i ett officiellt uttalande.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • kaj sundberg båtsman

    i finland ska man snart betala för att få jobba int är de väl arbetarens fel att finska staten ha sumpla bort alla pengar att man måst höja alla kostnader o skatter

  • Anonymous

    Otroligt att några hundra idioters jävla streik skall förstöra för en hel transportnäring! Flagga uut alla fartyg från finland så slipper vi sån här skit!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]