Fotograf: Klara Johansson

Kategori: Ett samtal med

Hon håller hållbarhet högt

Stena Lines nya pr- och kommunikationschef Maria Hellbjörn vill bidra till ett nytt sätt att se på resande.
Sedan november 2023 är Maria Hellbjörn pr- och kommunikationschef i Stena Line. Hon har i alla år varit en aktiv kund privat på rederiets färjor. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]nde.”} /–>

Sedan november 2023 är Maria Hellbjörn pr- och kommunikationschef i Stena Line. Hon har i alla år varit en aktiv kund privat på rederiets färjor. 

– Mina barn vet inte vad charter är. Vi har alltid åkt båt, tåg eller cyklat på semestern, säger hon.

Den synen på resande tar hon med sig in i nya jobbet.

– Jag vill visa hur lätt det är att ta sig ut i Europa utan att flyga. Det finns väldigt många möjligheter med Stena Lines alla olika rutter, och det vill jag jobba proaktivt för att nå ut med, säger hon.

Hållbarhet återkommer ofta när Maria Hellbjörn berättar om sin bakgrund. Som nybakad journalist jobbade hon några år i Stockholm på bland annat Expressen och MTG. Sedan var hon pressansvarig på Rix FM ett tag innan hon flyttade tillbaka till Göteborg och tog jobb först på en content marketing-byrå och sedan en digital reklambyrå. 

– Där någonstans började jag fundera på vad jag höll på med. Mitt jobb var att få olika företag att sälja mer. Jag har alltid tänkt mycket på normer, orättvisor och klimathot. Det är vi som är födda i den här delen av världen som har ställt till det och jag vill bidra till att rätta till det, säger Maria Hellbjörn.

”Vi som är födda i den här delen av världen har ställt till det, och jag vill bidra till att rätta till det”

Maria Hellbjörn
Maria Hellbjörn ombord på ett av rederiets fartyg. Foto: Klara Johansson

Hon försökte göra skillnad i de roller hon hade, men motståndet inombords växte. En kollega kände samma sak och tillsammans startade de en egen kommunikationsbyrå.

– Vi kombinerade våra erfarenheter och kunskaper inom pr, journalistik och kommunikation och satte en tydlig värdegrund om ekologisk och social hållbarhet.

Byrån jobbade med både företag och organisationer och tog bland annat fram en självhjälpsapp för en kvinnojour. 

Samma visioner

Under pandemin tog hon anställning som hållbarhetsstrateg på byrån Brightnest. Kunderna fanns inom industriomställningen i norr: Luleå Hamn, SSAB, LKAB. 

– Jag trivdes jättebra men började tröttna på att vara konsult och ville testa att jobba långsiktigt med en avsändare.

Och så dök Stena Line upp.

– Stena Line har visioner som klingar väl med mina egna. De är ambitiösa och har rimliga hållbarhetsmål. Många tänker bara på klimatet, och det är förstås relevant, men Stena Line jobbar mycket även med social hållbarhet både i sina egna led och i sin leverantörskedja. Ambitionen finns där och man jobbar aktivt med frågorna, säger Maria Hellbjörn.

Att hon inte arbetat inom sjöfartsbranschen tidigare ser hon som positivt. Såhär i början är det mycket termer att sätta sig in i men det är Maria Hellbjörn van vid från åren som konsult.

– Jag kommer in med nya naiva ögon och är inte rädd för att ställa dumma frågor. Jag kan kommunikation och vet hur man ska tänka för att skapa engagemang. 

”Jag kommer in med nya naiva ögon och är inte rädd för att ställa dumma frågor”

Maria Hellbjörn

Uppsats från högstadiet 

Intresset för hållbarhet och orättvisor har funnits sedan barnsben. Maria Hellbjörn berättar om när hennes föräldrar nyligen kom med en låda från barndomshemmet.

– Du vet, en sån där ”vi rensade lite hemma” och så får man en låda med bös. Däri låg en uppsats jag hade skrivit i årskurs nio som hette ”Meningen med livet”. Bara det, haha, så pretentiöst! Jag hade skrivit att ”jag kan inte begripa att vissa har så mycket när andra har så lite”. Och det stämmer fortfarande. Då handlar det om monetär orättvisa men det hänger ihop med så mycket annat, säger hon.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]