Saga Faith vid kaj i Karlshamn med den historiska lasten.

Fotograf: Michaela Svensson

Kategori: Torrlast | Hamn/Logistik

Historiskt stor virkeslast lämnar Sverige

Under fredagen lämnade en stor virkeslast Karlshamn. Den uppges vara den största av sitt slag som någonsin har lämnat Sverige.

Trävaror med den historiska volymen på 65.417 kubikmeter är lastade på fartyget Saga Faith, som avgick under fredagsmorgonen från Karlshamns hamn till destinationen Morehead City i den amerikanska delstaten North Carolina. Där förväntas hon att anlöpa i början av februari.

Saga Faith

Saga Faith tillhör det norska rederiet Saga Shipholding och är ett av deras nyaste fartyg, hon levererades 2019. Fartyget är ett av elva fartyg i rederiets Future Class och är flaggat i Hong Kong. Saga Faith ingår i poolen Saga Welco, som Saga Shipholding driver tillsammans med Masterbulk Private Limited sedan 2014.

Småländskt företag

Mer än hälften av trävarorna på Saga Faith, drygt 34.902 kubikmeter, tillverkades av det småländska företaget Vida.

– Vi fortsätter att öka våra volymer mot USA och det är roligt att se deras starka efterfrågan av svenskt, kvalitativt konstruktionsvirke. Fartygslasten är inte den första stora virkeslasten som Vida skickar till USA utan vi har tidigare fraktat ännu större volymer över Atlanten. Det är en historisk fartygslast som lämnar Sverige i dag och det är roligt att över hälften av virket ombord på skeppet kommer från Vida, säger Vida Woods Vd Karl-Johan Löwenadler, i ett pressmeddelande.