Fotograf: Arctech Helsinki Shipyard

Kategori: Skeppsbyggnad

Helsingforsvarvet nu helt i rysk ägo

Ryska varvsjätten United Shipbuilding Corporation köper upp resten av varvet Arctech Helsinki Shipyard i Helsingfors.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] Shipyard i Helsingfors.

Sedan joint venture-företaget Arctech Helsinki Shipyard Inc grundades i december 2010 har det ägts till hälften av United Shipbuilding Corporation (USC) och till hälften av STX Finland Oy, dotterbolag till koreanska STX Europe. STX Finland har sålt sin andel till USC som nu alltså äger Arctech Helsinki Shipyard i sin helhet.

Stärkt samarbete

På varvet hoppas man att den nya ägarstrukturen ytterligare kommer att stärka det finsk-ryska samarbetet inom skeppsbyggnad.

– Jag är övertygad om att USC vill utveckla Arctech långsiktigt. Vi har en bra orderstock och kompetent personal. Detta är en god grund för framtida verksamhet. Vi tror också att den nya ägaren kommer att engagera sig starkare jämfört med det tidigare ägararrangemanget, säger Esko Mustamäki, vd för Arctech Helsinki Shipyard.

Viktig know-how

Även den ryska ägaren är nöjd med arrangemanget och meddelar att Helsingforsvarvets kunnande är en värdefull resurs.

– Vi har förvärvat resterande 50 procent av aktierna i Arctech Helsinki Shipyard Inc och äger nu bolaget i sin helhet. Arctech har bred erfarenhet av att bygga isgående fartyg. Detta kunnande är nu tillgängligt för USC. Varvet fungerar effektivt och framför allt utgör personalen dess styrka, säger Aleksey Rakhmanov, vd för USC.

USC grundades 2007 och äger merparten av rysk varvsverksamhet både på den civila och militära sidan. Arctech Helsinki Shipyard har sina rötter i Sandvikens skeppsdocka som i slutet av 1930-talet togs över av Wärtsilä.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]