Fotograf: Seabin project.

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Helsingborgs hamn får flytande soptunna

Färjerederiet ForSea, som driver trafik mellan Helsingborg och Helsingör, har investerat i en Seabin, en flytande soptunna som suger i sig skräp i Helsingborgs hamnbassäng.

ForSea skriver i ett pressmeddelande att de efter att ha tilldelats Helsingborgs stads miljöpris förra hösten ville ge någonting tillbaka. Efter diskussioner med staden föll valet på en så kallad Seabin, som samlar in skräp som flyter omkring på ytan.

Projektet drivs av ForSea tillsammans med staden och den första flytande soptunnan är nu placerad i hamnbassängen mellan Knutpunkten och Hamntorget, i centrala Helsingborg.

Ger tillbaka

ForSeas vd Johan Röstin säger i pressmeddelandet att miljöpriset blev en bekräftelse på rederiets insatser för miljön.

– För vår del känns det viktigt att kunna ge tillbaka till Helsingborgs stad och då inom ramen för temat hållbara insatser. Något som också ska genomsyra hela vår verksamhet, säger han.

Vill väcka tankar

Företagets hållbarhetschef Anna Prytz hoppas att de som passerar ska medvetandegöras om hur haven skräpas ner.

Samtidigt är naturligtvis själva idén att vi genom denna Seabin hjälper till att rensa hamnen från skräp, säger hon.

Rymmer 20 kilo

Den flytande soptunnan, som rymmer 20 kilo skräp och måste tömmas 1-2 gånger om dagen, är ursprungligen en idé kläckt av två australiska surfare som tröttnat på allt skräp i havet. Idag finns deras Seabin på flera ställen runt om i världen och samlar sammanlagt in cirka 1,4 ton skräp per år.

Invigningen av stadens Seabin sker i samband med Helsingborgs stads Gatufest den 15-16 juni.