Fotograf: Sébastien Bertrand

Kategori: Container | Ekonomi | Forskning

Hård kamp om EU-pengar

Tjugo transportprojekt med svenska intressen återstår nu i kampen om EU:s åtråvärda TEN-T-pengar. Sju av projekten har sjöfartskoppling. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]har sjöfartskoppling. 

Det finns en hel del pengar att söka från TEN-T-programmet, som är namnet på EU:s initiativ för att länka samma unionens transportsystem. Totalt har TEN-T – vilket står för Trans-European Transport Networks eller ”det transeuropeiska nätverket för transporter” – tilldelats EUR 26,3 miljarder inom ramen för EU:s sjuåriga budgetram, och när det gäller den förslagsinbjudan man gick ut med i december 2013 uppgick budgeten till EUR 350 miljoner. 

Samtidigt väntas det bli en hård kamp om pengarna innan EU någon gång i sommar kommer med sitt besked om vilka projekt som som får bidrag.  

Tummen upp från regeringen 

När det gäller TEN-T-ansökningar som har lämnats in av antingen en svensk aktör eller en grupp intressenter där en svensk aktör ingår, så har tjugo projekt fortfarande chansen att ta del av EU-pengarna. 

Projekten handlar om såväl väg-, järnvägs-, luftfarts- som sjöfartssatsningar och samtliga återstående projekt återstår har fått tummen upp och tillstyrkts av regeringen.

LNG och skrubbrar…

Sju av de återstående tjugo projekten har koppling till svensk sjöfart eller till svenska hamnar:

– Projektet ”LNG in Baltic Sea Ports II” har som mål att utveckla LNG-infrastrukturen i Östersjön, och omfattar bland annat hamnarna i Helsingborg, Sundsvall, Trelleborg samt Klaipeda och Rostock. 

– Två av projekten handlar om att DFDS söker stöd för installation av skrubbrar på fartyg som går i trafik på linjerna Immingham-Göteborg och Gent-Göteborg. 

…och ännu mera LNG

– I ett av projekten ansöker Malmö hamn om pengar till förstudier om bland annat en uppgradering av landinfrastrukturen i hamnen och en ny järnvägsbro. 

– Projektet ”Into the future – Baltic SO2lution” handlar om den beställning av två LNG-drivna tankfartyg som det donsöbaserade rederiet Terntank nyligen gjorde. 

– Trelleborgs Hamn ansöker om pengar för att stärka den intermodala transportlänken Trelleborg-Swinoujscie, bland annat när det gäller farledsfördjupningen. 

– Slutligen ansöker aktörerna bakom det så kallade Mälarprojektet om stöd till sitt projekt, vilket syftar till att förbättra infrastrukturen för sjöfarten på Mälaren. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]