Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Julläsning

Här är årets mest lästa artiklar

Sjöfartsåret går mot sitt slut, ett spännande år fyllt med sjöfartsnyheter och samtidigt ett rekordår för Sjöfartstidningens webb. Här listar vi de tio mest lästa nyheterna på vår sajt från året som gått.
År 2023 har varit ännu ett händelserikt år där sjöfarten hamnat i rampljuset på många olika sätt. Det har varit nyheter om nya miljökrav inom EU, ny teknik, nya fartyg och självfallet om effekterna av krigen i Ukraina och mellan Hamas och Israel, samt nu senast situationen med attacker mot handelsfartyg på Röda havet. Det har också handlat om olyckor, ekonomi och arbetsmarknad.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]olika sätt. Det har varit nyheter om nya miljökrav inom EU, ny teknik, nya fartyg och självfallet om effekterna av krigen i Ukraina och mellan Hamas och Israel, samt nu senast situationen med attacker mot handelsfartyg på Röda havet. Det har också handlat om olyckor, ekonomi och arbetsmarknad.

Under året har vi på Sjöfartstidningen publicerat omkring 430 artiklar på vår sajt. Totalt har Sjofartstidningen.se haft över 3 miljoner sidvisningar, vilket både är nytt rekord historiskt och nära en dubblering av trafiken på sajten mot förra året.

Några av artiklarna har engagerat lite mer än andra. För att summera året listar vi därför de tio mest läsa nedan. 

1. Forskarna avslöjar elbilsmyten
Under sommaren bjöd vi på läsning från vår papperstidning. En av artiklarna handlade om ny forskning kring elbilar ombord där slutsatsen är att en brand i en elbil på en färja eller rorofartyg inte behöver vara farligare än en brand i en fossildriven bil ombord.

2. Rekordkatamaran på väg till Sverige
Den andra mest lästa artikeln publicerades i mars och handlade om Bornholmslinjens nya katamaran Express 5, världens största snabbgående bil- och passagerarkatamaran som levererats för trafiken mellan Ystad och Rønne och som lämnade varvet på Filippinerna i mars.

3. En redardrottning har gått ur tiden
I april somnade redardrottningen Margareta Wallenius-Kleberg in i sitt hem vid en ålder av 85 år. Det är en person som gjort stora avtryck inom sjöfarten och som haft en ledande roll i familjeföretaget Walleniusrederierna och som in i det sista satt med som ledamot i styrelsen för moderbolaget Rederi AB Soya och dotterbolaget Walleniusrederierna som ingår i Soya-koncernen.

4. Cinderella börjar med anlöp i Kapellskär
I februari presenterade Viking Line nyheten att rederiet planerade att inleda ett försök med anlöp i Kapellskär med Viking Cinderella på vägen från Mariehamn till Stockholm som ett svar på efterfrågan efter att Rosella blivit såld, en nyhet som engagerade starkt. 

5. Avslutar säsongen på grund av reservdelsbrist
Färjetrafik engagerar många läsare och en av nyheterna på topplistan är från september när rederiet FRS Baltic tvingades avsluta sin säsongstrafik mellan Trelleborg och Sassnitz med katamaranen Skane Jet tidigare än planerat. Det beroende på brist på reservdelar.

6. Stena Line byter ut veteranen
I februari stod det klart att Stena Line planerade för ett fartygsbyte på linjen mellan Fishguard i Wales och Rosslare på Irland. Stena Europe, ett av rederiets äldsta fartyg, byggd 1981 som Kronprinsessan Victoria på Götaverken Arendal AB i Göteborg, skulle lämna plats för Stena Nordica.

7. Finnlines nya fartyg sugs fast i Kapellskär
Sveriges första system för automooring där fartygen sugs fast med vakuum. Det är vad Stockholms Hamnar har investerat i för att hantera Finnlines nybyggen i Kapellskär och som Sjöfartstidningen fick en demonstration av i slutet av september. Systemet ska ge både minskade utsläpp och en säkrare arbetsmiljö.

8. Lägger ner anlöpen i Kapellskär
Redan i slutet av mars stod det klart att Viking Line beslutat att lägga ner försöket med Viking Cinderellas anlöp i Kapellskär, en nyhet som engagerade nära lika mycket som nyheten om att rederiet började med anlöpen.

9. Ovanlig transport genom älven
Under hösten utförde Sandinge Bogsering & Sjötransport ett uppdrag av det lite ovanligare slaget från Göteborg genom Trollhätte kanal, vilket väckte mycket uppmärksamhet bland våra läsare.

10. Hon blir Birka Gotland
Historien om Birka Cruises tidigare fartyg Birka Stockholm har engagerat under året. I december stod det klart att de nya ägarna Gotlandsbolaget och Viking Line beslutat att fartygets nya namn ska bli Birka Gotland.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]