Fotograf: Hapag-Lloyd

Kategori: Container | Ekonomi | Folk/företag

Hapag-Lloyd och CSAV går samman

Hapag-Lloyd och CSAV går samman och bildar världens fjärde största rederi inom containertransporter.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]om containertransporter.

Tyska Hapag-Lloyd AG och chilenska Compañía Sud Americana de Vapores (CSAV) har undertecknat ett avtal, som ska godkännas av berörda konkurrensmyndigheter, om att föra samman CSAV:s hela containerverksamhet med Hapags. CSAV blir genom affären en av de stora aktieägarna i Hapag och får initialt 30 procent av aktierna och efter en planerad kapitalinjektion på EUR 370 miljoner (varav CSAV står för 259 miljoner) kommer ägandet att stiga till 34 procent.

Synergieffekter

Andra stora aktieägare är Hamburg Stad och Kühne. På sikt väntar en börsintroduktion där rederiet hoppas att få in ytterligare EUR 370 miljoner.

Konsolideringen innebär besparingar på USD 300 miljoner genom synergieffekter.

Flera nyleveranser

Det ”nya” bolaget får en kombinerad flotta på 203 fartyg och en omsättning på runt EUR 9 miljarder/år. I slutet av april kommer Hapag-Lloyd att ta leverans av det tionde och sista fartyget i en 13.200 teu-serie beställd för Fjärran Österntrafiken. CSAV har sedan tidigare sju fartyg om 9.300 teu för leverans under 2014 och 2015. 

Anrika rederier

Sammanslagningen innebär att Hapag-Lloyd blir det fjärde största containerrederiet i världen med en marknadsandel på 5,6 procent, enligt analysföretaget Alphaliner. De två giganterna på banan är A. P. Møller-Mærsk och MSC, följt av CMA-CGM, Hapag-Lloyd/CSAV, Evergreen, Cosco och APL.

Hapag-Lloyd grundades 1847 och CSAV 1872.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]