Fotograf: Hapag-Lloyd Cruises

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Hapag-Lloyd beställer från Norge

Varvskoncernen Vard ska leverera två expeditionskryssningsfartyg till tyska Hapag-Lloyd Cruises under 2019.

Vard Holdings Limited i Norge har tecknat avtal om att leverera två kryssningsfartyg till Hapag-Lloyd Cruises, som ägs av TUI AG. Nybyggena beskrivs som lyxiga expeditionskryssningsfartyg, specialkonstruerade för kryssningar i Antarktis och Arktis. De är också förberedda för tropiska kryssningar i exempelvis Amazonfloden. Vidare uppger Vard att de utrustas med den modernaste miljötekniken.

Utrustas i Norge

Nybyggena får bruttot 16.100 och blir 138 meter långa och 22 meter breda. De får sju passagerardäck med 120 hytter för sammanlagt 240 passagerare. Skroven byggs av Vards varv i Tulcea, Rumänien, och utrustas av Vard Langsten i Norge. Leveransen planeras till första respektive fjärde kvartalet 2019. Intentionsavtal om denna beställning offentliggjordes i maj 2016.

Fincantieri majoritetsägare

Vard har huvudkontor i Norge och koncernen omfattar bland annat fem varv i Norge, två i Rumänien, ett i Brasilien och ett i Vietnam. Koncernen är listad på börsen i Singapore sedan 2010 och ägs till närmare 56 procent av ett dotterbolag till den italienska varvskoncernen Fincantieri S.p.A.