Förra året räddades 200.000 flyktingar i sjönöd på Medelhavet. Nu hjälper KBV till och Wallenius fartyg får nödhjälps-kit.
Av de 200.000 räddade båtflyktingarna på medelhavet förra året räddades 40.000 av handelsfartyg. Men tusentals flyktingar drunknade.
Peter Hinchcliff, ordförande för den internationella redarorganisationen International Chambers of Shipping, ICS, säger att situationen redan nu är så allvarlig att vissa handelsfartyg varit tvungna att rädda upp till 500 personer på en gång.
– Vi accepterar helt och fullt vårt ansvar att hjälpa alla som befinner sig i sjönöd, men när ett fartyg tar ombord hundratals människor påverkar det allvarligt besättningens hälsa och säkerhet. Det är långt över vad som är rimligt att utsätta sjömän i handelsflottan för.
Tog ombord 200
Nu måste EU, IMO och världssamfundet gripa in och stötta Italien, som idag tar det absolut största ansvaret. Det budskapet framför ICS idag onsdag vid ett FN-möte angående flyktingkrisen i Medelhavet. Sveriges Redareförening är en av ICS:s medlemsorganisationer som tryckt på för att världssamfundet ska kliva in. Under 2014 räddade exempelvis Wallenius Lines Aniara och Stena Bulks Stena Antarctica flyktingar i sjönöd.
I höstas, den 1 september, tog Wallenius Lines Aniara – som är världens största biltransportfartyg – ombord 200 rädda, sjuka och illa åtgångna flyktingar som befann sig i en liten fiskebåt anpassad för en besättning på tio personer.
Aniaras befälhavare Börje Mårderyd sa i Sveriges Radio att flyktingarna då varit till havs i sex dygn.
– Det går inte att föreställa sig hur tufft det varit, speciellt för barnen, sa han.
Världens största
Aniara byggdes 2008, är 231 meter lång, 34 meter högt och har plats för en besättning på 33 personer. Till det yttre ett i det närmaste hopplöst fartyg att rädda nödställda flyktingar med, men hon har en landgång fem meter över havsytan. Det var via den som flyktingarna togs ombord.
Peter Jodin, säkerhetschef och DPA på Wallenius, säger till Sjöfartstidningen att det i stort sett hade varit omöjligt att ta ombord flyktingarna om inte landgången funnits.
– Våra fartyg har inga möjligheter att hissa ombord folk och att klättra uppför en 34 meter hög lejdare hade varit omöjligt för de flesta. Besättningen agerade mycket skickligt.
Gynnsamt väder
Han fortsätter berätta att vädret vid det tillfället var fint och varmt så att de manliga flyktingarna kunde sitta på däck de två dygn det tog att ta Aniara till Sicilien, medan kvinnor och barn fick vara inomhus i två lediga utrymmen.
Aniara är det enda av Wallenius Lines fartyg som behövt gripa in och rädda flyktingar i sjönöd och det har bara skett en gång. Trots det håller rederiet nu på att ta fram ett så kallat ”Distress Aid Kit” som samtliga fartyg ska utrustas med. Det ska innehålla nödfiltar, nödproviant och annat som kan behövas vid sådana tillfällen.
– Ja, det är en lärdom vi drog av insatsen Aniaras besättning gjorde. Nödhjälps-kitet ska kunna användas i flera olika situationer, inte alls bara för att ta hand om flyktingar. Så alla våra fartyg ska ha ett ombord, oavsett var i världen de seglar, säger Peter Jodin.
Antalet fördubblas
I juli 2014 tog Stena Antarctica ombord 85 flyktingar från en liten gummiflotte.
Risken att Aniara, Stena Antarctica eller något annat fartyg från ett svenskt rederi behöver hjälpa flyktingar igen är relativt stor. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR kommer troligen antalet flyktingar på Medelhavet att fördubblas under 2015, jämfört med 2014.
200.000 totalt
Samtidigt framhåller Peter Hinchcliff att mer än 3.500 människor drunknade under 2014 i sina försök att ta sig till Europa och att det är helt oacceptabelt.
EU:s gränskontrollmyndighet Frontex är säger samma sak: Medelhavet är farligare än någonsin för migranter. De som ”hjälper” flyktingarna är oftast brutala människosmugglare och kriminella som främst är ute efter pengar. De flyende som inte lyder order kastas inte sällan över bord.
– EU måste hitta alternativa sätt för flyktingarna, så att de inte behöver ge sig ut på Medelhavet i icke sjövärdiga båtar framförda av skrupelfria kriminella. Det är oerhört viktigt att informera om att små överfulla båtar inte är det enda realistiska sättet att ta sig till Europa, säger Peter Hinchcliff.
Italien behöver hjälp
Den italienska flottan och kustbevakningen har enligt ICS och Peter Hinchcliff gjort enorma insatser så här långt. Frontex har nu tagit över, men det är hög tid för fler länder att ställa upp. Resten av EU, IMO och FN måste ingripa, anser alltså International Chamber of Shipping.
Enligt Sveriges Redareförenings säkerhets- och teknikansvarige Tryggve Ahlman, måste flyktingarna stoppas redan innan de kommer ut till havs. Kuststaterna i Afrika och Mellanöstern måste få stöd att agera kraftfullare på landsidan, menar han.
KBV deltar
Sverige bidrar också med Kustbevakningens flygplan KBV 501, som just idag onsdag landat på Sicilien. Med flygspaning kan flyktingbåtarna upptäckas betydligt tidigare än från fartyg och därmed kan förhoppningsvis fler flyktingar räddas från att drunkna. KBV 501 ska vara placerat på Sicilien i en månad.