Fotograf: Jörgen Språng

Kategori: Ekonomi | Fartygsaffärer | Politik

Handelsflottan på väg att raderas ut

Den svenskflaggade handelsflottan är historiskt liten och håller utflaggningstrenden i sig kan den i princip vara ett minne blott inom ett decennium.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]lott inom ett decennium.

Färska siffror från statistikmyndigheten Trafikanalys visar att antalet fartyg i den svenskflaggade handelsflottan var 314 vid årsskiftet 2012/2013, vilket är det lägsta som noterats under mätperioden 1970-2012. Flottan bestod då av ett brutto på totalt 2,8 miljoner, en minskning med 28 procent på ett år. Värst var det för lastfartygsflottan som minskade med hela 35 procent.

Utflaggningen avgörande

Totalt minskade den svenskflaggade handelsflottans lastkapacitet med över en tredjedel. 87 procent av minskningen berodde på utflaggning. Det har också inneburit att antalet utchartrade fartyg minskat samtidigt som mer fartyg har chartrats in. Det svenskdisponerade tonnaget ökade med 23 procent till 3,6 miljoner bruttodräktighetsdagar  

Samtidigt blir den svenskflaggade flottan allt äldre enligt statistiken. Medelåldern för tankfartygen ökade med tre år till 22 år och för torrlastfartygen med hela sju år till 38 år. Minst ökning hade passagerarfartygen där medelåldern ökade med ett år till 28 år. Medelåldern för tankfartyg och torrlastfartyg i världshandelflottan var vid årsskiftet strax över 17 år respektive strax över 12 år.

Raderas ut

Det finns olika definitioner på handelsflottan och därmed olika siffror för antalet fartyg. Ett annat sätt att beskriva storleken på den svenskflaggade handelsflottan är antalet stödberättigade fartyg, vilket är den definition som oftast används i den sjöfartspolitiska debatten. Enligt Delegationen för sjöfartsstöd finns det idag 107 svenskflaggade fartyg som är berättigade till sjöfartsstöd, 75 fartyg i fjärrfart (lastfartyg) och 32 i närfart (huvudsakligen färjor och rorofartyg i kortsjöfart). Det är totalt fem mindre än vid årskiftet. Under 2012 minskade antalet stödberättigade fartyg med 25, från 137 (100 i fjärrfart och 37 i närfart) vid årsskiftet 2011/2012 till 112 (79 i fjärrfart och 32 i närfart) ett år senare.

Det innebär en minskning med strax över 18 procent. Skulle denna takt hålla i sig innebär det att den svenskflaggade handelsflottan enligt denna definition i princip är utraderad inom 10 år.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]