Fotograf: Anna Janson

Kategori: Kultur

Handbok i släktforskning prisad

Eva Johansson tog i fredags emot Stiftelsens litteraturpris för sin handbok i släktforskning om sjöfolk.

Programmet i Sjöfartsmontern på Bokmässan i Göteborg avslutades i fredags med utdelning av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris, som i år går till släktforskaren Eva Johansson med motiveringen:

”Boken ’Släktforska om sjöfolk’ är ett utomordentligt värdefullt och användbart tillskott till den maritima litteraturen. Därför har Stiftelsen valt att tilldela Eva Johansson 2019 års litteraturpris om 20.000 kronor.”

Överväldigad

Pristagaren själv fick reda på att hon fick priset när Stiftelsens avgående kanslichef Christer Nordling ringde henne med det glada beskedet inför Stiftelsens belöningsdag i början av maj. Men hon är fortfarande överväldigad, säger hon till Sjöfartstidningen:

– Jag blev alldeles stum. Jag känner mig fortfarande ganska överväldigad, måste jag säga. Det var en sådan överraskning för mig, jag hade inte kunnat tänka mig att någon skulle uppmärksamma den här boken på det här sättet. Det är underbart roligt och en fantastisk uppmuntran, det tycker jag.

Bakgrund till sjöss

Boken, som gavs ut sommaren 2017 av Sveriges Släktforskarförbund, är en konkret handledning i att släktforska just om sjöfolk, en yrkesgrupp som är relativt väldokumenterad. Eva Johansson arbetade själv till sjöss som telegrafist på 1970-talet, en erfarenhet som hon har haft nytta av när hon skrev boken.

– Om man är helt rudis och aldrig har varit på sjön så kanske man inte beskriver det på rätt sätt och förmedlar den där förståelsen. Så sett så känner jag att jag har haft nytta av det. Jag hade nog inte skrivit den här boken om jag inte själv hade varit på sjön, säger Eva Johansson.

Läs mer om Eva Johansson och hennes bok i kommande nummer av Sjöfartstidningen.

Smygsläpp

Under fredagens program i Sjöfartsmontern presenterades flera andra böcker. Skeppsbyggaren Martin Holmgren lade tio år på arbetet med förlaget Breakwater Publishings senaste standardverk Eriksberg, en historisk exposé över de svenska varvens storhetstid med fokus på Eriksberg och fartygen som byggdes där. Även den boken presenteras närmare i kommande nummer av Sjöfartstidningen.

Sjöfartsjournalisten och författaren Linda Sundgren, som också skriver i Sjöfartstidningen, hade smygsläpp av Farligt beskydd, den tredje delen i deckarserien Vaxholmsmorden, där den återkommande huvudpersonen är chefredaktör för Skärgårdstidningen.

Två jubileumsböcker

Berit Blomqvist visade upp Skeppsmäklareföreningens nytryckta jubileumsbok ”100 år i sjöfartens tjänst”, som dokumenterar föreningens och skeppsmäklarskråets höjdpunkter under 100 år, inklusive jubileumsfesten på Stockholms Stadshus i våras.

Ännu en jubilerande sjöfartsförening är Nautiska Föreningen, som just firade 150 år. Föreningens ordförande Lena Göthberg presenterade innehållet i jubileumsboken, som ges ut i november.

Första Ove Allansson-pristagaren

I lördags var det premiär för Ove Allanssonsällskapets litteraturpris på 25.000 kronor. Den allra första mottagare är författaren och lastbilschauffören David Ericsson, som tog emot priset i Sjöfartsmontern. Han har hittills skrivit fyra romaner och två novellsamlingar. Han debuterade 1999 med novellsamlingen ”Truck Stop” och hans senaste roman ”Döden är inte nog” kom ut i slutet av 2018.

– Jag är stolt och glad att ha fått Ove Allanssonpriset. Det svenska sjöfolkets främste författare Ove tillhörde visserligen en annan generation arbetarförfattare än jag men han har varit en viktig inspiratör för mig. Ove uppmuntrade mig och vi bytte alltid böcker med varandra när vi kom med något nytt, säger David Ericsson i ett pressmeddelande.